Mer föräldrainflytande krävs i Piteås skolor

Kan skolmaten bli bättre, vad innehåller undervisningen och kan inte informationen på skolornas webbsidor bli bättre? Föräldrarna i Piteå vill ha mer inflytande över vad som sker i skolans värld - något som kommunen välkomnar.

I skolbarometern från 2008 var bara 40 procent av de tillfrågade föräldrarna nöjda med föräldrainflytandet. "Resultatet är dåligt och vi funderar varför", säger Ruth Rahkola. (Arkivbild)

I skolbarometern från 2008 var bara 40 procent av de tillfrågade föräldrarna nöjda med föräldrainflytandet. "Resultatet är dåligt och vi funderar varför", säger Ruth Rahkola. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2009-10-14 06:00
I den senaste skolbarometern från 2008 var bara 40 procent av de tillfrågade föräldrarna nöjda med det kollektiva föräldrainflytandet.
En klar försämring i jämförelse med år 2006 då hälften av de tillfrågade föräldrarna var nöjda.
- Resultatet är dåligt och vi funderade över varför? Samtidigt ställde vi oss frågan hur vi kunde förbättra det, säger Ruth Rahkola, ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden.
Engagerade föräldrar
Hon menar att föräldrar generellt anser sig ha rätt bra inflytande över och insyn i vad som händer kring det egna barnet, men det är det mer "övergripande" och kollektiva föräldrainflytandet som brister.
För att ta reda på mer har möten ordnats i samtliga sex rektorsområden.
- Det ska sägas att det inte var så många som kom, men de föräldrar som gjorde det var väldigt engagerade. Det blev många mycket intressanta och roliga kvällar, säger Ruth Rahkola som varit med på samtliga möten.
Det som framkom har ännu inte sammanställts. Men generallt handlade kritiken mycket om att föräldrar vill ha bättre och mer uppdaterad information via skolornas egna webbsidor och mejladresser till olika kontaktpersoner.
Missnöje med skolmaten
- Folk använder sig mycket av internet och mejl i dag, men det varierar väldigt mycket hur skolornas sidor ser ut, säger Rahkola och berättar att ett arbete dock pågår, målsättningen är att informationen ska vara både likvärdig och bättre.
På mötena kom också fram ett stort missnöje kring skolmaten - ett område som i dag ligger under Teknik- och servicenämnden, men Rahkola menar att det naturligtvis ändå är en fråga som i allra högsta grad angår bun och funderar här på hur man ska gå vidare.
Föräldrarna ansåg också att dagens förskoleråd/skolråd bör få finnas kvar. Frågan är dock hur föräldrarepresentaten ska nå ut till andra föräldrar, men detta skulle enkelt kunna lösas genom mejllistor. Föräldrarna ville också gärna ha stormöten för att diskutera olika frågor.
Tanken är att föräldrainflytandet framöver ska integreras i den vardagliga verksamheten ute på skolorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om