Norrbotten först ut i ny satsning: "Äntligen blir det mer dans"

Nu stärks kompetensen kring dans i förskolan genom en uppdragsutbildning i danspedagogik. Alla kommuner i hela Norrbotten kommer erbjudas att vara med i satsningen, men först ut blir Piteå och Luleå.

Bitanya Hagos och Ilse Maria Möller går på förskolan Rönnen. "Jag älskar att dansa" säger Bitanya Hagos.

Bitanya Hagos och Ilse Maria Möller går på förskolan Rönnen. "Jag älskar att dansa" säger Bitanya Hagos.

Foto: Sofia Myhrman

Piteå2024-09-23 03:00

Nyheten i korthet

  • En ny utbildning i danspedagogik för förskolelärare har lanserats i Norrbotten, med Piteå och Luleå som de första städerna att delta.
  • Utbildningen fokuserar på att stärka barnens fantasi och inlevelseförmåga genom dans och kommer samtidigt med en revidering av läroplanen för förskolan, med mer fokus på fysisk aktivitet.
  • Trots entusiasm för programmet, har förskollärare uttryckt problem med att använda musik till dans på grund av Spotifys avtalsvillkor.

– Äntligen blir det mer dans i förskolan, och Norrbotten är först, säger Cecilia Björklund Dahlgren, professor i danspedagogik vid Luleå tekniska universitet.

På fredagen startade kursen för de 30 förskollärarna i den jättestora ljusa danssalen på Acusticum på Piteås musikhögskola. Med på dagens lektion i dans är några barn från Rönnens förskola och det dröjer inte länge förrän både barn och pedagoger blir insvepta i dansens magiska värld under Cecilia Björklund Dahlgrens ledning. 

På Rönnens förskola arbetar Lena Öhlund som förskollärare. Hon har gått flera kurser i dans i förskolan och använder det i arbetet med barnen. Hon har dock uppmärksammat problem med att få använda musik till dansen. I Spotifys avtalsvillkor står det att det är förbjudet att använda tjänsten i andra sammanhang än som privatperson. 

– Musik är svårt, för att vi inte ska bryta mot rättigheterna, men vi använder oss av tamburinen mycket nu. Vi har dansat som insekter och som fjärilar. Nu dansar vi som björnar i skogen.  

Kursen i danspedagogik sammanfaller med att läroplanen för förskolan, Lpfö 98, nu revideras. Det kommer bli mer fokus på fysisk aktivitet och mindre på IT berättar Cecilia Björklund Dahlgren.

undefined
Cecilia Björklund Dahlgren är professor i danspedagogik och tycker det är viktigt att dansen når ut till förskollärarna som arbetar i verksamheten med barnen.

– Dans handlar inte om att ha fredagsdisco, eller att bara svänga runt lite till musik. Dansen stärker barnens fantasi och inlevelseförmåga, det är ett sätt att kommunicera med sin kropp, säger hon till pedagogerna i salen.  

Hon springer bort till datorn och sätter på en sång med Edith Piaff. 

– Vi har musik runtomkring oss hela tiden. Den bara finns där, men vi behöver främja upplevelser av musik man annars inte möter. 

Hon nämner jojk, flamenco och klassisk musik bland annat. Sen sätter hon på Vivaldi. 

– Musiken talar liksom om för oss när vi ska börja och sluta, säger hon och visar hur man kan göra för att följa musiken. 

– I dansen behöver man inte berätta så mycket, man bara gör, precis som i leken, fortsätter hon.

undefined
Barn från Rönnens förskola dansade tillsammans med pedagogerna på dagens lektion.
undefined
Barn från förskolan Rönnen och pedagogerna på utbildningen får skapa tåg som ska tuffa runt i rummet.

Johanna Karlsson och Veronica Melin är förskollärare på Strömnäsbackens förskola. De är några av de har fått möjlighet att gå kursen på betald arbetstid. De arbetar på olika avdelningar men hade arbetat ihop vid ett tidigare tillfälle. Nu ser de fram emot kursen.

– Nu känner man ju bara ett lyckorus, efter det här, säger Veronica Melin, med ett leende.  

– Jag sökte för att jag vill utmana mig själv i dansen, man får släppa det där med att göra rätt, säger Johanna Karlsson.

– Jag har ingen dansvana sen tidigare, jag har varit med när danspedagogen har kommit, men inte dansat själv. Nu känns det jättespännande med kursen, säger Veronica Melin. 

undefined
Förskollärarna Veronica Melin och Johanna Karlsson, ser fram emot att gå kursen och lära sig hur man kan använda dansen med barnen.

Johanna Karlsson ser en utmaning i att Cecilia Björklund Dahlgren tar in mycket balett i sina övningar, men Veronica Melin tror att det kommer gå bra ändå.

– Vi är esteter inom konst och form, så man har det i hjärtat. Man måste bara våga utmana sig själv, säger Veronica Melin. 

Nu tror de att de kommer försöka involvera kollegor och barn även från de andra avdelningarna. 

– Vi vet ju att det är tufft för de som är kvar så här på en fredag. Vi ska ju vara här imorgon också då är det ju lättare, eftersom det är vår fritid, säger Veronica Melin och får medhåll av Johanna Karlsson.

– Vi är tacksamma att vi får den här chansen. Vi vill verkligen tacka kollegor och chefer, säger Veronica Melin och får återigen medhåll av Johanna Karlsson.

Dans i förskolan

Region Norrbotten, Sparbanken Nord och Institutet Dans i skolan finansierar uppdragsutbildningarna under en treårsperiod. Kursen i danspedagogik genomförs av Luleå tekniska universitet och är en uppdragsutbildning på högskolenivå. Kursen omfattar 7,5 hp under två terminer och är förlagd till Musikhögskolan i Piteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!