Samtidigt som andelen äldre av befolkningen ökar så lockas allt färre ungdomar till vårdutbildningarna.
Jätteproblem
Det är ett jätteproblem som måste lösas.- Vi ser systemet med mentorskap som en möjlighet för engagerade människor inom vården att överföra sina kunskaper och erfarenheter till unga på väg in i arbetslivet, säger Maj-Britt Lindström.
Mentorerna ska, om allt går enligt planerna, fungera som "vårdambassadörer" och handledare till unga, med eller utan vårdutbildning, som vill pröva på att jobba inom vård och omsorg.
Ny användning
Annalena Eriksson är i sin tur övertygad om att ungdomarna också kommer att tillföra energi och nya tankegångar. På så sätt hoppas både kommunalrådet Maj-Britt Lindström och representanter för Kommunal sektion 4 i Piteå att skapa en så kallad vinna-vinna-situation.Tanken är att det ska finnas personal som har tid att överföra den enorma kunskap som finns ute i verksamheterna till ungdomarna.
- Ett sätt för personal med lång erfarenhet att få använda sin yrkeskunskap på ett nytt sätt, säger Lindström.
Tio miljoner kronor
Både kommunalrådet och kommunals representanter önskar snabbt gå vidare med iden. Socialdemokraterna i Piteå är beredda att satsa tio miljoner kronor på projektet. Pengarna ska möjliggöra förstärkningar och skapa utrymme för erfarna undersköterskor att bli mentorer. Målet är att vara igång till sommaren.Agneta Nilsson, vice ordförande, ser gärna att mentorskapsiden omfattar hela vårdkedjan. Inte bara äldreomsorgen.
- Även om det här i första hand är en satsning på att ta tillvara på kunskap och ytterligare öka kvaliteten på vår äldrevård så kommer det med all säkerhet att också ha positiva effekter på ungdomsarbetslösheten och ohälsotalet, säger Maj-Britt Lindström.