Videon är inte längre tillgänglig
Vårdförbundet anser att den låga bemanningen av sjuksköterskor inom psykiatrin drabbar patienterna och att de inte får vård som är säker och bra. Förbundet går ut med siffror som visar hur stor andel som är sjuksköterskor inom olika kliniker. Statistiken visar att ingen division har så låg andel sjuksköterskor som inom psykiatrin.
- Det är synd, för det handlar om ett teamjobb och allihopa behövs, säger Annalena Eriksson om kritiken och pekar på mentalskötarnas roll som minst lika viktig.
Kompetenta nog
Kommunal anser att den personal som redan jobbar inom psykiatrin är kompetent nog för sitt jobb. Vilket gäller både mentalskötare och sjuksköterskor.
- Vi känner inte igen oss att det finns de här diskussionerna ute på golvet mellan sjuksköterskor och mentalskötare. De har klara gränser mellan arbetsuppgifter och vad man måste göra. Skötarna sköter omvårdnad och utvärderingar medan sjuksköterskor sköter medicinering, säger Annalena Eriksson.
Arbetsgivarens ansvar
Fackförbundet menar vidare att det är upp till arbetsgivaren att bestämma om de anställda har den kompetens som behövs. Det är inte Vårdförbundets uppgift.
- Varje individ blir aldrig bättre än det enskilda arbetslaget. Man måste ha hög kompetens på både mentalskötare och sjuksköterska, säger Per Törnblom, fackligt ombud och mentalskötare vid länsgemensamma psykiatrin i Öjebyn.
Dock håller Kommunal med Vårdförbundet om att det är viktigt att värdera sjuksköterskor inom yrket eftersom 65 sjuksköterskor inom vuxenpsykiatrin kommer att gå i pension under de närmsta sju åren i Norrbotten.
78 mentalskötare inom psykiatrin är också nära en pensionsavgång.
Oro för framtiden
- Man måste följa med i utvecklingen och det tycker jag att vi gör, säger Torbjörn Gustafsson som också jobbar som mentalskötare vid rättspsykiatrin i Öjebyn.
Men framtiden ser oroväckande ut. Enligt de fackliga ombuden för Kommunal är dagens patienter unga och många med personliga störningar.
- Vi har inte samma uppfattning som arbetsgivaren. Vi känner större oro inför framtiden, men vi är inte oroliga över hur det ser ut i dag, säger Annalena Eriksson.
Piteå-Tidningen har sökt Vårdförbundet för en kommentar men utan resultat.