Melinda satsar på unga som mår dåligt

"Ungdomar som tar kontakt med mig väntar på tid hos psykiatrin och en del har väntat oerhört länge. De kan också ha blivit utskrivna för att de inte anses ha tillräckligt stora problem", säger terapeuten Melinda Tiburzi som satsar extra på ungdomar.

På Tiburzi terapi går man på samtal för att må bättre och Melinda Tiburzi, terapeut, satsar extra på ungdomar. När det gäller låg självkänsla och obehagliga situationer jobbar man tillsammans steg för steg.

På Tiburzi terapi går man på samtal för att må bättre och Melinda Tiburzi, terapeut, satsar extra på ungdomar. När det gäller låg självkänsla och obehagliga situationer jobbar man tillsammans steg för steg.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2022-11-23 10:30

Melinda Tiburzi har sin praktik Tiburzi terapi på en diskret adress i stan. Den varma, ombonade lokalen består av flera rum och hon berättar entusiastiskt varför. Hon möter alla åldersgrupper i sitt arbete som terapeut, men hon månar lite extra om ungdomar.

– Jag ville ha lite större lokaler eftersom jag hoppas kunna utveckla verksamheten och börja med grupper. En idé är "teen talk" som en lättare terapiform där ungdomar kan prata och dela sina erfarenheter i mindre grupp, säger hon och fortsätter:

– Jag skulle också vilja starta föräldrautbildningar om den psykiska ohälsan bland unga. Hur man ser tecken och hur man ska kommunicera och hantera konflikter. Det finns många utmattade föräldrar som tappar sig själva i oron över sin tonåring.

undefined
Melinda Tiburzi jobbar halvtid med terapi men skulle gärna vara ett komplement hos kommunen. "Drömscenariot är att jobba med elevhälsa", säger hon.

Hon ser sin egen och andra privata praktiker som ett bra komplement till den offentliga vården med tanke på köerna till psykiatrin och situationen hos Regionen. Den huvudsakliga orsaken till varför människor söker hjälp är på grund av olika tankefällor som skapar negativa känsloreaktioner, till exempel ångest och enligt Melinda Tiburzi är KBT-behandling mycket hjälpsam.

Det är väldigt olika vilka typer av problem äldre och yngre har.

– Äldre har ofta obearbetade sår från uppväxten, ouppklarade konflikter eller en otrygg barndom. De här sakerna har tryckts undan i många år men man förstår till slut att man måste bearbeta dem. De vuxnas problem går dock ofta att reda ut, säger hon och fortsätter:

– När det gäller unga så är det en mycket mer komplex bild. Stabiliteten finns oftast hemma men yttre påverkan, exempelvis sociala medier och vad som sker i det dolda kan påverka mycket. Och det är omänskligt för en ung människa att leva upp till den osagda kravbilden. Det är en oskyddad värld som kan innefatta hot om våld, mobbning, förtal. Ungdomar har heller inte fullt utvecklat konsekvenstänk "vad händer om jag skriver detta på sociala medier"...

undefined
Melinda Tiburzi oroas över att allt fler barn i Sverige behandlas med antidepressiva läkemedel.

Förutom enskild samtalsterapi erbjuder Melinda Tiburzi även parterapi och "walk & talk".

– Walk & talk innebär att vi promenerar medan jag hjälper till med lättsam terapi, en person kanske behöver ett snabbt råd kring en specifik fråga. Att kombinera problemlösning med frisk luft och fysisk aktivitet är ett vinnande koncept.

Hon tycker att det är synd att lokala privata aktörer inte involveras i Psykiatrins vecka som anordnas varje höst i början av oktober.

– Med min kompetens skulle jag ha mycket att bidra med till kommunens skolverksamheter till exempel genom arbete med elevhälsan. Det händer mycket i högstadiet där kraven är höga i skolan och elever kan skapa destruktiva mönster.

Melinda Tiburzi oroas över att allt fler barn i Sverige behandlas med antidepressiva läkemedel.

– Ungdomarna är vår framtid så det är klart att jag är orolig. Hur ska vi få dem rustade för vuxenlivet? Långvarig nedstämdhet kan utvecklas till kronisk depression. Det behövs förebyggande satsningar på ungas mående.

undefined
Melinda Tiburzi har gjort iordning ett grupprum då hon hoppas kunna utveckla verksamheten och börja med grupper.

För att kostnaden för samtal inte ska vara ett oöverstigligt hinder för ungdomar så har hon reducerat priset.

– Det är inte affärsmässigt men vi måste alla bidra till att unga ska må bättre. Första samtalet är dessutom gratis eftersom det måste vara en allians, det ska "klicka" mellan oss så att klienten känner förtroende, säger Melinda Tiburzi.

Melinda Tiburzi

Född och uppvuxen i Kalix men har på senare år bosatt sig i Piteå där hon har sin familj och där företaget Tiburzi terapi har sitt säte.

Har jobbat som butikschef på H&M och Kicks i Piteå där personalansvaret och det coachande förhållningssättet till andra alltid funnits där.

Drivkraften att utvecklas i sin yrkesroll har tagit henne vidare och djupare in i samtalets värld och idag jobbar hon som kognitiv beteendeterapeut mot privatpersoner och organisationer i behov av hennes kompetens. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!