Sen är det ju alltid en definitionsfråga vad man menar med bra kött, men i producentled och hos intresseorganisationer och kontrollmyndigheter som exempelvis LRF, Lantbrukarnas riksförbund, och Livsmedelsverket märker man en ny, växande trend.
Tidigare har larmrapporter om djurfabriker och antibiotikafläsk i kombination med kunskap om köttets miljöpåverkan inneburit ett starkt uppsving för att äta mer ekologiskt och vegetariskt. Köttfri måndag är bara ett exempel på hur det tänkandet spridits bland allmänheten.
Ökad efterfrågan
Efterfrågan på lokalproducerat och ekologiskt odlat har ökat mer och mer och butikerna handlar allt oftare av odlare i närområdet, inte enbart för kvalitetens skull utan även för att minska miljöpåverkan med tanke på transporter, produktionssätt med mera.
Men nu märks också en annan trend också. Många har visserligen hakat på köttfri måndag och liknande initiativ för att minska på köttkonsumtionen, men de som ställer kött på bordet har delvis ändrat beteende också. Det kanske inte blir kött lika ofta och allt fler ratar det billiga, utländska köttet – de vill helt enkelt inte bidra till den miserabla djurhållningen men är inte heller beredd att helt avstå, de väljer närproducerat istället.
Krisen är över
Att veta varifrån köttet kommer, att djuret relativt sett haft det bra under sin uppväxt och varit friskt utan överdriven medicinering, betyder allt mer konstaterar exempelvis LRF, som gläds över att den värsta krisen för de svenska grisbönderna till exempel verkar vara över.
Även avsättningen för svenskt nötkött fortsätter att öka, om än i långsam takt, dock fortsätter det att gå tungt för mjölkbönderna skriver LRF på sin hemsida.
Närproducerat är inne
Opinionen gör dock att många handlare väljer att stödja de lokala producenterna, inte bara genom att marknadsföra mjölk och kött från gårdar i närheten, utan också genom att helt enkelt vägra sälja exempelvis danskt och tyskt fläskkött, Icas och Coops egen mjölk och så vidare.
Närodlat och lokalproducerat är inne.