Mediestudenter oroade efter utbildningskritik

Bristande kvalitet. Så lyder omdömet för utbildningen inom medie- och kommunikationsvetenskap vid LTU. Om bristerna kvarstår riskerar examenstillståndet att försvinna och nu växer oron bland studenterna.

Jennie Wennberg, Malin Niemi och Adam Pettersson går alla andra året på medieutbildningen i Piteå. De vill känna sig stolta över sin utbildning, något de inte gör just nu efter den granskning som Högskoleverket gjort av flertalet utbildningar.

Jennie Wennberg, Malin Niemi och Adam Pettersson går alla andra året på medieutbildningen i Piteå. De vill känna sig stolta över sin utbildning, något de inte gör just nu efter den granskning som Högskoleverket gjort av flertalet utbildningar.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2012-04-27 06:00

Högskoleverket presenterade i veckan en rapport där man levererar svidande kritik mot flera av landets högskole- och universitetsutbildningar. Rapporten bygger på en granskning av 189 utbildningar på 25 universitet och högskolor i landet. (Piteå-Tidningen 26 april). Ämnen som undersökts är bland andra psykologi, nationalekonomi och journalistik, där utbildningar inom medie- och kommunikationsvetenskap får ta emot mycket tuff kritik.

Hinner åtgärda
En av de kritiserade utbildningarna är avdelningen för medie/ljudteknik/upplevelseproduktion som finns i Piteå och som sorterar under LTU.

Patrik Häggkvist är utbildningsledare för medieavdelningen i Piteå. Han har ännu inte hunnit sätta sig in i rapporten i detalj men menar att där inte finns några brister som inte kan åtgärdas inom utsatt tid.

Granskning av examensarbeten
- Vi har fram till 24 april 2013 på oss att åtgärda bristerna och det ska vi klara. Svårigheten är att hitta vad exakt som åsyftas i rapporten och vad vi ska förbättra, säger han.

Rapporten baseras på examensarbetena för de elever som gick ut utbildningen 2010 och som i sin tur sammanfattar de elevernas sammanlagda kunskaper från 2007 då de började utbildningen.

- Det har hänt mycket med utbildningen de senaste åren och mycket av de brister som lyfts fram är redan åtgärdade, säger Patrik Häggkvist.

Vilka är bristerna?
- Det handlar främst om brister av vetenskaplig och akademisk natur, bland annat förmågan att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information.

Riskerar förlora examenstillstånd
Skulle bristerna kvarstå våren 2013 riskerar man att förlora examenstillståndet.

- Jag är inte alls orolig över att vi ska förlora examenstillståndet. Jag är både lugn och trygg med att vi kommer att hinna åtgärda eventuella brister innan dess.

Vad kommer ni att göra nu?
- Vi kommer att samla kollegiet och diskutera igenom rapporten. Vi ska analysera den och diskutera fram de förändringar som behöver göras. Det kommer förstås att ta tid. Vissa brister är som sagt redan åtgärdade men det finns fler steg att ta.

Många elever som läser vid medieutbildningen i Piteå känner nu en oro över den utbildning de går och frågor har väckts inför framtiden.

- Kritiken som framkommit känns ju som dålig reklam för utbildningen och just nu känns det inte som att man vill skryta med att man går den, säger Jennie Wennberg, som går andra året.

Vill känna sig stolt
Hon vill känna sig stolt över sin utbildning och hoppas att de påtalade bristerna åtgärdas snarast.

- Man vill ju att utbildningen ska hålla hög kvalitet och ha gott rykte och att man ska kunna använda de färdigheter man tillskansat sig i arbetslivet, säger Jennie Wennberg.

Patrik Häggkvist mejlade på torsdagen ut information om kritiken till eleverna på medieutbildningen.

Vad säger man till de elever som oroar sig för utbildningskvaliteten?
- De är naturligtvis välkomna med frågor. De ska också veta att studenterna här har gott rykte i mediebranschen och många som går ut härifrån får jobb. Studenterna här kan jobbet som journalist och kan skriva eller producera radio eller tv, säger Patrik Häggkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om