Brit Stakston är mediestrateg och rådgivare i digitala frågor. Hon har följt den digitala utvecklingen i bland annat politik och valarbete.
– Man brukar göra efteranalyser och det gjorde man också efter valet 2010. Då sa man att traditionell media fortfarande var informationsbärare till vanliga väljare och drog slutsatsen att sociala medier inte spelade så stor roll, säger hon som dock ifrågasätter det.
– Var får media sina inspel ifrån?
Strategier
Enligt Stakston har de politiska partierna en medveten strategi när det gäller att sprida information i sociala medier.
– Politiker har definitivt en digital plattform för att möta journalister, säger hon.
Hon tror också att det handlar om raffinerade strategier.
– Jag tror att de politiska partierna har armador som sprider infografik på sociala medier vid precis rätt tidpunkt och man är snabb på politisk satir.
När det gäller kontakten med väljarna i sociala medier menar Brit Stakston att det är ett slags kitt mellan olika valaktiviteter.
– Det är en jätteviktig plattform för att fortsätta medborgardialogen. Tiden en politiker står i en valstuga eller utanför konsumbutiken är begränsad. I sociala medier kan samtalet fortsätta.
Bygga varumärke
Brit Stakston menar att det finns fler fördelar för en politiker att befinna sig i olika digitala forum. En är att bygga sitt eget varumärke en annan att känna av opinion eller temperaturen runt olika frågor.
– Den största faran är att inte alls finnas på digitala plattformar. Att inte ha koll på vad människor bryr sig om eller hur mitt budskap landar.
Stakston tror dock inte att sociala medier blir avgörande i valet.
– Ingen skulle säga att telefonen avgjorde ett val, det här är bara ännu ett självklart kommunikationsverktyg.