Uppror för högre löner kan löna sig. I Västerbotten har de medicinska sekreterarna gjort två löneuppror de senaste åren och höjt genomsnittslönen i regionen med 5,5 procent – mest i landet. Det rapporterar Tidningen Vision.
I botten av löneökningstabellen ligger Norrbotten, bara i Jönköping har yrkesgruppen sämre löneutveckling. Detta har fått medicinska sekreterare i Piteå att reagera och nu följer man Västerbottens exempel. Ett första möte har arrangerats och alla var eniga – det är dags för en förändring för medicinska sekreterare.
– Vi känner alla att vi suttit och gnällt för våra närmaste chefer alldeles för länge. Det händer ingenting, de har inte mandat att göra någonting. Vi måste tillsammans gå ihop och sikta högre för att nå fram till politiker och regiondirektören, säger Tea Tingstad.
– De satsade på vår arbetsgrupp förra året. Vi fick 200 kronor extra och det var den största satsningen de gjort på medicinska sekreterare. Helt bisarrt, ett slag i ansiktet, säger Linda Norsten.
Enligt Tidningen Vision ökade lönen för de medicinska sekreterarna i Norrbotten med 2,7 procent mellan åren 2019 och 2021.
– Det spelar ingen roll vad vi gör, hur mycket vi tar på oss och hur många arbetsuppgifter vi har. Vi har ingen lönetrappa, vi har ingenting. Vi står och stampar på samma ställe. Vem annars skulle göra något sådant, bara ta på sig och ta på sig och ta på sig – till slut kommer det en gräns när man inte orkar mer, säger Christine Öberg Lundberg.
De dåliga villkoren har fått många att sluta. Utbildningen i Luleå har satts på paus, så det kommer få nya medicinska sekreterare underifrån. Det innebär större och större arbetsbörda för dem som är kvar.
– Våra arbetsuppgifter är ju inte bara dokumentation, även om det är grunden i själva jobbet. Vi har så mycket annat vid sidan om. Vi lägger upp behörigheter för personal som kommer och jobbar – ska de få läsa journaler, skriva i journaler, ska de ha receptförskrivning till patienter. Vi sköter diarieföring, fakturor och all posthantering, säger Christine Öberg Lundberg.
Det är medicinska sekreterarna som håller koll på remisser. När svar kommer från exempelvis Umeå tar de emot dem och ser till att rätt läkare får det så att patienten får rätt uppföljning.
– Det är vi som sköter dokumentationen för att sjuksköterskor och läkare ska ha mer tid för patienterna. Skulle inte vi finnas skulle läkarna knappt ha tid för några patienter, utan bara sitta och dokumentera, säger Tea Tingstad.
Bristen på medicinska sekreterare har gjort att Region Norrbotten tagit in stafettföretag. Det innebär att medicinska sekreterare kan sitta i södra Sverige och jobba på distans, med i princip dubbelt så hög lön.
– De känner inte kliniken eller läkarna så det blir väldigt mycket extraarbete för den ordinarie personalen, säger Sara Bergstedt.
– Det är ett missnöje även i Sunderbyn. Många har slutat och det belastar oss när de är få där, säger Lina Öberg.
Nu inleds en namninsamling som ska skickas till regionledningen.
– Region Norrbotten måste börja värna om sina medarbetare. Verksamheten blöder inifrån och det är inget nytt, det har den gjort under en lång period, säger Isabella Lundkvist.