Medicinbrist slår hårt i Piteå

Regeringen gav nyligen Läkemedelsverket i uppdrag att snabba på rapporteringen kring tillfällig brist på läkemedel. Så kallade restnoteringar på viktiga mediciner är ett växande problem som märks även i Piteå.

Receptarien Josefine Burström vid apotek hjärtat i Piteå berättar att medicinbristen ställer till det för patienterna såväl som apoteks- och vårdpersonalen.

Receptarien Josefine Burström vid apotek hjärtat i Piteå berättar att medicinbristen ställer till det för patienterna såväl som apoteks- och vårdpersonalen.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2019-08-27 05:00

Siffror från TT visar att 357 preparat för tillfället är restnoterade hos Läkemedelsverket. Receptarien Josefine Burström, vid apotek Hjärtat i Piteå, intygar att bristen på läkemedel varit stor under sommaren.

– Ja, och är det fortfarande. Det gäller både receptbelagda och receptfria läkemedel, säger hon.

Josefine Burström upplever att det kan dröja längre tid innan de receptfria läkemedlen återkommer i lager.

– Maskmedicin är ett exempel på ett sådant läkemedel som varit restnoterat väldigt länge och fortfarande inte finns tillgängligt receptfritt, säger hon.

Hon nämner också receptbelagda ögondroppar som många patienter har behov av, men som inte finns att få tag på.

– Det är dessutom den typen av läkemedel som förskrivs från ögonkliniken, så det är klart att det skapar problem för patienterna när de måste återgå till kliniken för att be att få utskrivet något annat läkemedel, säger Josefine Burström och fortsätter.

– Man märker väldigt tydligt när något är slut för då känns det plötsligt som att alla vill ha just den medicinen, säger hon.

Josefine Burström förklarar att läkemedelsbristen skapar problem både för patienten men också för apoteks- och vårdpersonalen.

– De brukar märkas ganska fort på vårdcentralerna när något är slut, för de märker att patienterna hör av sig. Vissa mediciner har utbyte, som vi på apoteket kan byta ut åt patienten. Men när en viss medicin är slut blir det ofta så att ersättningsmedicinen också tar slut fort, säger hon.

Läkemedelsbrist är ett problem i hela EU.

– Läkemedelsverket har ett samarbete med myndigheter i andra länder och frågan diskuteras också i EU-kretsen och globalt, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Det uppdrag regeringen nu har gett till myndigheten handlar främst om att snabbt kunna varsla om läkemedelsbrist samt förbättra informationen om alternativa läkemedel.

– Det handlar om att i mycket större utsträckning vägleda sjukvården om alternativa behandlingar. Det kommer att spara tid för personalen som i dag får lägga alltför mycket tid och kraft på att själva finna alternativ, säger Lena Hallengren.

Uppdraget motverkar inte restnoteringarna i sig, det pågår ett parallellt arbete med att få bukt med medicinbristen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!