Medborgarförslagen tar tid och pengar i anspråk att utreda. Varje förslag som kommer in ska hanteras, tas genom flera händer för att till slut besvaras. Även de förslag som inte en kommun kan åtgärda måste tas om hand. Det kan handla om vägförbättringar men eftersom det är Trafikverkets väg är det utanför kommunens kompetensområde.
2016 utreddes frågan om en folkmotion i nya kommunallagen. En folkmotion innebär att fler än en måste stå bakom förslaget, vilket skulle gett förslagen en annan tyngd. Nu blev det inte så.
Men förändringar kommer det troligen att bli. Piteå och Arjeplog är inne på att digitalisera tjänsten.
– En digitalisering kan öka engagemanget och minska det manuella arbetet, säger Christer Lindström, processledare vid Piteå kommun.
En översyn har gjorts via en extern person som genom sitt examensarbete tittat på lösningar. Än har politiken inte satt sig in i det.
Många kommuner i landet har förändrat arbetet kring förslagen. I Luleå, till exempel, tillämpar man ett röstningsförfarande digitalt där en promille av befolkningen, 77 personer, måste rösta ja för att förslaget ska tas upp och behandlas.
– Vi tittar på en liknande lösning för Piteås del, säger Lindström och poängterar att inga politiska beslut är tagna.
I Piteå inkom 48 förslag från medborgarna under 2019. Nio av dess fick avslag. 12 förslag låg utanför kommunens kompetensområde.
Kommunalrådet Helena Stenberg välkomnar en översyn om den förbättrar en dialog med medborgarna.
– Vi har många engagerade Piteåbor, vilket är roligt och underlättas detta välkomnar jag en förändring.
En som väntar på svar angående sitt förslag om fritidsgård för unga är Maria Johansson, förskollärare.
– Jag har egna barn som är idrottsintresserade. Men det finns barn som är i riskzonen som hänger på stan. Med en fritidsgård har de någonstans att vara. Jag var själv på Regnbågen varje dag när jag var ung. Ungdomar vill träffas många men utan föräldrar men gärna med andra vuxna. Det borde vara en billig och förebyggande lösning.
I Piteå älvdal inkom det så här många medborgarförslag 2019: Arjeplog 5 stycken, Arvidsjaur 16 och Älvsbyn 8.
I Arjeplog tittar man på digitalisering och i Älvsbyn har förslagen varit under utredning då det varit så få inkomna. Förslaget är dock att fortsätta som det är i dag.