Medborgare tycker till om storregioner

Nu, när beslutet redan är taget, ska norrlänningarna få säga sitt om storregioner. 4 000 slumpvis utvalda medborgare får i dagarna en enkät i brevlådan. Projektet kostar flera miljoner och finansieras av de fyra nordligaste landstingen.

Professor Nils-Gustav Lundgren, Luleå tekniska universitet, är en av skaparna till enkäten Medborgare i norr 2008. Undersökningen ska sammanställa norrlänningarnas inställning i storregionsfrågan.

Professor Nils-Gustav Lundgren, Luleå tekniska universitet, är en av skaparna till enkäten Medborgare i norr 2008. Undersökningen ska sammanställa norrlänningarnas inställning i storregionsfrågan.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2008-09-26 06:00
Undersökningen, som utförs av forskare, innehåller 74 frågor om hur det är att bo i olika kommuner, hur man ser på framtida regioner och hur demokratin samt hälso- och sjukvården fungerar där man bor.
Enkäten går ut till 4 000 slumpvis utvalda medborgare i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. De tre förstnämnda länen har redan beslutat att bilda region Norra Sverige och väntar bara på regeringens godkännande.
- Vart 50:e hushåll får i dagarna en enkät i brevlådan. När svaren kommit in ska vi kunna uttala oss om åsiktsskillnader mellan de fyra länen, mellan kustområde och inland samt mellan små och stora orter. Dock inte vad enskilda kommuner anser, berättar Nils-Gustav Lundgren, professor vid Luleå tekniska universitet.
Blir bok
Frågeundersökningen, som fått namnet Medborgare i norr 2008, ska leda till en bok som kommer ut under hösten 2009. Man hoppas att omkring 70 procent av dem som får enkäten svarar på den.
- Vi kommer att skicka ut påminnelser i flera omgångar. Förhoppningsvis är regionfrågan engagerande och brännande för många. Resultatet kommer att ge en bred bild av hur norrlänen ser på sitt samhälle och vad man anser om regionbildningen, menar Lundgren.
Hade det inte varit bättre att undersöka det innan beslutet togs?
- Nja, vår uppgift är inte att ersätta demokratin. Det är folkvalda politiker i länens landstingsfullmäktige som beslutar i regionfrågan. Hur enkätens resultat fungerar i den demokratiska processen kan jag inte svara på, säger Nils-Gustav Lundgren.
Flesta negativa
Undersökningen kommer att kosta två-tre miljoner kronor att genomföra. Den är beställd och finansierad av de fyra nordligaste landstingen.
Landstingsrådet Kent Ögren, s, även ordförande i Norrstyrelsen som förbereder bildandet av region Norra Sverige, gissar att norrlänningarna till övervägande del är negativa till storregionen.
- Syftet med enkäten är inte att samla underlag för ett beslut. Vi vill se hur åsikterna förändras över tid och kommer att följa upp undersökningen löpande, berättar han.
Ögren tror att många kommer att byta ståndpunkt när regionen har bildats och man upptäcker att saker inte blev sämre utan snarare bättre.
- Vi som förespråkar större regioner har inte klarat av att förklara vad det egentligen handlar om. En av många positiva saker är att man kan minska administrationen och använda pengarna till hälso- och sjukvård i stället. Det är bättre för medborgarna, säger landstingsrådet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om