Med värmen kommer fästingarna

Med våren kommer värmen och med värmen kommer fästingarna. Både katter och hundar drabbas av fästingburna sjukdomar.

Fästing.

Fästing.

Foto: Robert Lundberg

Piteå2017-05-01 20:22

Fästingar är ett mindre problem på dessa breddgrader än vad de är i södra Sverige. Men de kryper längre och längre norrut varje år och det är nu för tiden inte helt ovanligt att våra fyrbenta vänner kommer in med en åttabent ovän. När dagstemperaturen stiger över cirka fem plusgrader blir fästingarna mer aktiva.

– Det finns flera bra, receptfria fästingpreparat till både hund och katt. Droppar, spray och halsband är det vanligaste som också brukar fungera bra. Dessutom finns receptbelagda tabletter. Rådgör med din veterinär om för- och nackdelar och vad som passar bäst till din hund. Men kom ihåg att inget preparat är 100 procent effektivt och alla preparat kan ge biverkningar, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Hon berättar också att det är viktigt att aldrig använda preparat avsedda för hund på en katt. Risken att katten blir dödligt förgiftad är stor.

För att undvika sjukdomar är det bästa sättet att minimera antalet fästingar på hund och katt och plocka bort dem så snart som möjligt. Fästingen behöver normalt sitta i två dygn innan sjukdomar börjar överföras.

Oavsett vilken fästingburen sjukdom som hunden eller katten drabbas av, är ospecifika symptom ungefär desamma; djuret blir hängig, får dålig aptit, feber och kan drabbas av ledbesvär och börja halta. Det inte är så vanligt med kliniska symtom vid fästingsjukdom.

– I Sverige är det relativt ovanligt med fästingburna sjukdomar på hundar och ännu mer ovanligt hos katt, även om många djurägare kopplar de ospecifika symptomen till borrelia eller anaplasma, säger Lotta Möller.

Så tar du bort en fästing

Ta tag i fästingen så nära hundens eller kattens hud som möjligt utan att klämma på fästingens kropp. Därefter drar eller vickar du ut fästingen.

Det går bra att använda en pincett med fin spets eller en fästingplockare för att få tag så långt fram som möjligt på fästingen.

Ofta blir en del av fästingens svärd eller en del hullingar kvar i såret, men de stöts ut efter en till två veckor. Det blir ofta en liten svullnad och rodnad i huden där fästingen suttit.

Glöm alltså de gamla tipsen om smör, olja eller att skruva ur fästingen motsols. Fästingens hullingar gör att den inte kan skruvas ur och genom att kväva fästingen med smör eller olja kräks fästingen ur sig eventuellt smittoämne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om