Tre personer kom till det första värvningsmötet i Hammarkullen för tre år sedan. Nu omfattas 1200 barn i Göteborgs samtliga tio stadsdelar av undervisningsfilosofin El Sistema, plus barn på flera andra orter i Sverige. Hammarkullen var först i norra Europa, nu är hela Norden och andra europeiska länder också på gång.
– El Sistema sätter barnen och deras familjer i främsta rummet. Sedan kommer musiken. Allt går ut på att barnen ska känna att framtiden ligger i deras egna händer.
– En musikensemble fungerar inte utan disciplin och kärlek, där finns mycket att lära från idrottsvärlden. Genom samarbete i grupp fostras goda samhällsmedborgare och en bonus på köpet är duktiga musiker.
Det förklarade Johanna Ericsson under sin tre timmar långa föreläsning som inledde årets festspel.
Allt går till barnen
Hon refererade till ursprungslandet:
– För Venezuela är El Sistema en musikalisk framgångssaga med fantastiska musiker i världen i dag.
Den mest berömda är Gustavo Dudamel, hedersdirigent för Göteborgs Symfoniker och länken mellan Venezuela och Sverige.
– José Abreu som startade El Sistema för 38 år sedan i ett p-hus i Caracas, med bara elva barn, är en fadersgestalt utan vilja att ta profit på det han gör. Han ville jämna ut klasskillnaderna och påverka framtiden.
– Vi värnar om det arvet, för under de här tre åren har vi sett att det finns folk som vill profitera på El Sistema. Därför bildades stiftelsen El Sistema Sverige, som vill att alla resurser ska gå till barnen, sa Johanna Ericsson.
Föräldraframgång
Hon bor i Ängelholm med sin familj och har tre små barn. Hon vill gärna ge sin man – och de andra eldsjälarnas respektive – lite av äran för El Sistemas framgångar i Sverige.
– Vi jobbade dag och natt i ett och ett halvt år för att piska på politikerna. Sådan här verksamhet för barn måste vara permanent.
Johanna Ericsson berättade om andra svårigheter, trots El Sistemas framfart har inte allt gått lätt.
Hon betonade att nyckeln till El Sistemas framgång är föräldrarna.
– Utan dem hade det aldrig gått, hur mycket pengar vi än hade fått. De är delaktiga från början och träffas regelbundet, exempelvis äter vi alla tillsammans en gång i veckan, barn, föräldrar och pedagoger.
–Det är viktigt, för 100 nationaliteter som talar 150 olika språk är representerade.
Livslångt lärande
Johanna Ericsson tog bland annat upp skillnader och likheter mellan Venezuela och Sverige.
Där finansieras El Sistema helt med statliga medel från social- och hälsodepartementet och barnen och ungdomarna spelar varje dag i sin orkester eller kör utan att betala något.
I Angered, dit Hammarkullen hör, kostar verksamheten kulturnämnden och stadsnämnden tre miljoner kronor per år. Barnen får låna instrument gratis, men betalar en terminsavgift.
– Här har vi som mål att gå ner i åldrarna och börja med tvååringar, och att träffas sex dagar i veckan. Vi vill samverka med alla instanser som barnen går igenom, från förskolan till arbetslivet.
– Det är bra att börja i tid med att lära vad som är rätt och fel i interaktionen med andra och att ha kontinuitet, sa Johanna Eriksson..
Kulturell process
Statistik som visar på de samhällsekonomiska vinsterna med att arbeta mot utanförskap saknades inte heller i Johanna Ericssons föreläsning. Bland annat har de ansvariga för individ- och familjeomsorgen i Göteborg förstått att det går att minska utgifterna i framtiden genom sammanhang som håller tonåringar borta från kriminalitet. Därför satsar man en rejäl slant på El Sistema nu.
– Men El Sistema är en profilskola för estetiska lärandeprocesser som passar alla barn, inte bara de som bor i socioekonomsikt svåra områden. Orkestern och kören kan vara en plats för kulturell dialog överallt, påpekade Johanna Ericsson.