– Ja, de är helt galna i snön och vi har verkligen satsat på vinteraktiviteter, säger Eva Bergström Westerberg, franskalärare på Pitholmsskolan.
I söndags kom 25 högstadieelever och tre lärare från den nordfranska staden Gauchy till Piteå. De har själva samlat in pengar för att finansiera resan och besöket är egentligen en följd av ett EU-finansierat Erasmusprojekt för två år sedan då några rektorer från Frankrike besökte Piteå.
Eva Bergström Westerberg och kollegan Ingrid Pihl sökte i sin tur pengar för ett besök i Frankrike och nu är 25 elever och tre lärare sedan i söndags på besök i Piteå.
– De är i skolan under förmiddagarna och så hittar vi på aktiviteter under eftermiddagarna. I måndags åkte vi madrass på Strömlida och spark på isen. Det var mycket populärt.
Varför är den här typen av utbyte viktig?
– Våra elever växer av att få kommunicera på franska som de läser i skolan. De franska eleverna är inte så bra på engelska, men det fungerar, säger Eva Bergström Westerberg.
De franska eleverna bor hos de svenska eleverna som läser franska på högstadiet och stannar till på fredag. När PT på onsdagen träffade den franska gruppen samt elever och lärare från Pitholmsskolan hade de samlats för korvgrillning på Furunäsets strand. Slöjdläraren Sven-Erik Morin hade skottat bort den halvmeterdjupa snön och gjort upp eld lite i förväg.
Alla elever var kanske inte rustade för all snö, men faktum är att de franska eleverna tenderade att vara bättre klädda än sina svenska vänner. Erik Askenryd stod i gympadojor och täljde korvpinnar för brinnande livet.
– Haha, jag visste inte att vi skulle vada i snö.
En som verkligen älskade snön var Tanguy Blanchard. Han nästan simmade i snön och såg ut att njuta av varje sekund.
Sven-Erik Morin lade på ved på brasan och alla som ville fick grilla korv och marshmallows. Det ville ganska många.
Eva Bergström Westerberg och hennes kollegor har nu åtta dagar på sig att slipa på en ansökan med miljöperspektiv som vinkel för att få Erasmusbidrag, men ett besök blir i så fall av tidigast nästa vår.
– De av våra elever som går i sjuan och åttan kan nog följa med i så fall.
De senaste fyra åren har 16 elev/lärarprojekt i Piteå beviljats medel från Erasmusprogrammet.
– Det är egentligen en avknoppning av Erasmus som handlar om både utbyte och personalutveckling. Den här typen av projekt genomförs alltid på skoltid, berättar Göran Dahlén, internationell samordnare på Piteå kommun.