Med en kropp som ser ut som ett konstverk
Kryp som många uttrycker sitt ogillande för är fästingar, kackerlackor och möjligen spindlar. Ja, det finns faktiskt många som är hysteriskt rädd för spindlar.
Niklas Backman, Gällivare, tog sig en närmare titt på spindeln och upptäckte ett fantastiskt färgmönster.
Foto: Gunnar Westergren
Men spindlar borde man lära sig älska istället för att avsky. För många av dem är verkligen som ett konstverk, om man tar tillfället i akt att studera "vidundren" på nära håll. Tänk också på vilken nytta de gör.
Då och då har någon i
läsekretsen upptäckt besynnerliga spindlar och berättat om hur de dödsförskräckt tagit mod till sig och fångat den i en burk i syfte att få den artbestämd. Det finns de som då varit säkra på att spindeln varit jättegiftig. Nästan alla spindlar bedövar sina offer med gift, men ingen av de svenska spindelarterna är farlig för människan.
Niklas Backman från Gällivare som har sommarstuga i Långnäs, fick syn på en spindel efter husväggen. Inte i tron att den var giftig utan mera för att den hade ett så vackert ryggmönster och var nyfiken på vilken storts art det rörde sig om. Det rör sig om en hjulspindel
Det är en stor familj som inkluderar mer än
2 800 arter i fler än 160 släkten som återfinns över hela världen. Detta gör hjulspindlarna till den tredje största spindelfamiljen . Den tidigaste belagda hjulspindeln är ett exemplar som bevarats i bärnsten från yngre krita.
Det finns runt 35 000 spindelarter i hela världen, som man hittills upptäckt. Av dessa finns runt 650 i Sverige. Av hjulspindlarna finns omkring 40 olika arter i vårt land. Namnet har de fått efter de hjulliknande nät de bygger. Mest bekant bland hjulspindlarna är korsspindeln.
Tänk dessa små varelser som bara över en natt hinner spinna sig ett nätslott och i det fångar en del matnyttigt och faktiskt äter som en häst. De är renliga av sig. De matrester som blir kvar i nätet efter festmåltiderna "städas bort" av nätägaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!