Med en doft av kärlek

Inför kanelbullens dag har vi träffat Ulrica Nilsson, som är känd för sina välsmakande bullar.- Barnen älskar när jag har bakat och det är kul att glädja andra! Skriver jag på Facebook att jag bakar står det ofta någon bakom dörren ganska fort, säger hon.

Nygräddade! (Och ja, de var goda. Väldigt goda!)

Nygräddade! (Och ja, de var goda. Väldigt goda!)

Foto: Robert Lundberg

Piteå2010-10-02 06:00
En nygräddad kanelbulle med kall mjölk är barndom så det stänker om det.
Kanelbullens dag har firats varje år den 4 oktober sedan 1999.
Dagen instiftades av Hembakningsrådet för att hylla traditionen att baka hemma genom att lyfta fram ett traditionellt och älskat bakverk.
En som bakar ofta och är känd för sitt goda fika - och kanske framför allt för sina välsmakande kanelbullar - är Ulrica Nilsson.
När vi hälsar på står första plåten i ugnen.
En doft av trygghet, barndom och kanel möter oss redan i hallen.
- Jag har alltid bakat, från sockerkaka när man var liten till bullar, daimrulltårta, limpa och blåbärskaka nu för tiden, säger Ulrica.
Flow
- Jag bakar för att det är kul och rogivande. Man blir som i ett flow, ungefär som med trädgårdsarbete. Sedan är det kul att glädja andra, barnen älskar det! Skriver jag på Facebook att jag bakar står det ofta någon bakom dörren ganska fort, skrattar hon.
Med ugnsvantar tar Ulrica vant ut gyllenbruna bulla.
Stora, fina och med många snurrade varv.
- Många frågar hur jag gör, men jag gör som brukar och har inget hemligt knep. Men man ska baka med kärlek, det måste få ta tid, degen ska knådas - inte bara slängas ihop. Och så ska man ha musik på!
Smör
Några knep delar hon ändå med sig av under kavlingen av nästa degbit.
Hon blandar jäst och salt i bunken och låter det stå en minut eller två innan hon slår över mjölken. Sedan ska det vara smör i bullarna, inte margarin. Finmald kardemumma är en viktig ingrediens i degen.
- Och så ska det vara mycket av allt. Bakar man så bakar man och fika ska vara fett och sött. Ett annat tips är att kavla man degen tunn, då blir det många snurror och mycket fyllning.
Semlor
Bullreceptet kommer från ett vältummat ex av klassiska "Vår kokbok" från tidigt 80-tal.
Själv fikar hon sällan, ofta smakar hon inte ens på degen utan litar på erfarenheten.
- Men fikar jag någon gång så väljer jag en semla, det är min absoluta favorit. Hembakad, så klart.
FAKTA
Namn: Ulrica Nilsson.
Ålder: 42 år.
Familj: Tre stora barn.
Gör: Jobbar på affär och som ordningsvakt.
Intressen: Baka, promenera, styrketräna, fota, trädgård, sudoku.
Bästa fikastället: "På stranden, aldrig är man så fikasugen som när man tagit båten till Fingermanholmen."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om