"Maxtaxan borde diskuteras på riksnivå"

Louise Mörk (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att frågan om maxtaxa bara är en av flera möjligheter för att klara ekonomin. "Men maxtaxans rimlighet är en fråga som borde lyftas nationellt", tycker hon.

"Frågan om maxtaxa inom barnomsorgen är egentligen en nationell fråga och borde diskuteras på riksnivå", menar Louise Mörk (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. (Arkivbild)

"Frågan om maxtaxa inom barnomsorgen är egentligen en nationell fråga och borde diskuteras på riksnivå", menar Louise Mörk (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Piteå2020-09-15 20:00

De olika alternativ som utbildningsförvaltningen presenterat för nämnden för att klara sparkravet på sex miljoner ska ses som olika möjligheter och inte något annat, menar Louise Mörk.

– Vi har lyssnat och tagit till oss informationen kring de olika alternativen och ska sedan gå tillbaka till våra olika partigrupper inför budgetprocessen som startar i november. 

När det gäller sparkravet vet man ännu inte hur det slutar, menar hon.

– Vi måste vänta tills vi ser helheten, det är ett osäkert läge, kommunfullmäktige aviserade också redan när beslutet togs i somras att det kanske kan bli ett omtag i frågan. Kanske måste vi spara ännu mer.

Maxtaxa inom barnomsorgen tillämpas i samtliga kommuner i Sverige. Att Piteå skulle gå i bräschen och vara den kommun som först fattar beslut om att slopa den och istället låta föräldrar betala utifrån inkomst är osäkert.

– Frågan om maxtaxa är egentligen en nationell fråga och borde diskuteras på riksnivå, menar Louise Mörk som själv gick i årskurs två när maxtaxan infördes och har fått sätta sig in i frågan från grunden.

– Frågan är om systemet med maxtaxa är rimligt? Kommunerna får visserligen statsbidrag men de täcker inte upp på långa vägar och kommunerna får stå för en väldigt stor del av kostnaden. Det här är något vi får fortsätta diskutera i våra partigrupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!