Mattias förverkligade bergsklättrardrömmen

Till vardags driver han åkeri, fritiden ägnar han gärna åt bergsklättring och i sommar gjorde Mattias Andersson i Piteå sitt livs klättring på vulkanen Elbrus i Kaukasus.

VULKANMILJÖ. Berget Elbrus är en vulkan. Det tog tolv timmar från High Camp att nå toppen.

VULKANMILJÖ. Berget Elbrus är en vulkan. Det tog tolv timmar från High Camp att nå toppen.

Foto: Henrik Lenning

PITEÅ2017-07-24 21:49

PT har skrivit om Mattias Anderssons plan om att bestiga det 5 462 höga berget Elbrus i Kaukasus i Ryssland. Det är Europas högsta berg, och i sommar blev det verklighet.

– Jag har jobbat så många timmar i mitt liv. Jag kände att jag behövde lyfta upp huvudet och fråga mig själv vad jag håller på med och bergsklättring har alltid varit ett stort intresse, säger Mattias Andersson.

Till vardags driver han åkeri och är delägare i ett biobränsleföretag. Den 26 juni klev han dock ned från lastbilshytten för att sätta sig på ett plan till

Ryssland. Efter mellanlandning i Moskva gick färden till staden Mineraleywoody.

– Därifrån hade vi tre timmars bilresa till foten av Elbrus, berättar Mattias Andersson.

Han anger tre förutsättningar för att klara den typ av utmaning han ställdes inför. Det handlar om fysik, mental status och att ha rätt utrustning.

– Har du förberett det har du gjort vad du kan, säger bergsbestigaren.

Elbrus är en vulkan och dit upp går man inte själv även om folk gjort och fortfarande gör det. Han berättar att ensamvandringar har lett till tragiska dödsfall.

– Vi var en grupp på elva som gick med guider. Först kom vi till baslägret på 2 500 meters höjd. Vi var där i tre dagar och gjorde dagetapper upp på berget och tillbaka till baslägret. Den fjärde dagen gick vi upp till "High Camp" som ligger på 3 800 meter. Där kände vi av den tunna luften. Därifrån gjorde vi ytterligare dagsturer upp till 4 800 meter, berättar Mattias Andersson.

På grund av vädret tidigarelades vandringen upp till toppen.

– Vi startade från High camp klockan 23 på kvällen och gick i replag om fyra. Vi hade 2 000 höjdmeter kvar till toppen. Den vandringen tog tolv timmar utan incidenter trots hård vind och att det fanns risker med glaciärsprickor. Vi var framme klockan 07.15 och det var en otrolig känsla. Jag stod och grät i tio minuter. Jag har aldrig gråtit av en sådan lycka om jag undantar glädjen när vår dotter föddes år 2 000.

Den som nu tror att Mattias Andersson lägger ifrån sig ishackan och packar ned stegskorna tar fel. I november blir det en ny bestigning på det 6 476 meter höga berget Merapil i Himalaya.

Och målen stannar inte där:

– Mount Everest har alltid varit en dröm, men inte realistiskt för mig. Men om tre år ska jag stå på en 8 000 meter hög topp. Antingen Cho Oyu beläget mellan Kina och Tibet. Eller Manaslu i Nepal. Det senare är jag mest sugen på, säger Mattias Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om