Maten från storköken kommer i plasttråg med exempelvis plats för tio portioner. Eftersom det är plast värms maten långsamt för att inte riskera att farliga ämnen avges.
– Det tar lång tid att värma och för att inte riskera att maten tar slut så värms nog lite extra portioner. Problemet är att mat som är värmd måste kastas även om det bara är taget en portion från tråget, säger Majvor Sjölund.
Sjölund är liksom många andra bekymrad över att så mycket mat slängs i Piteås skolor. Den mätning som gjordes visar att det slängs mer än rikssnittet. Värst är siffrorna för serveringssvinnet, det vill säga mat på buffén som inte når tallriken.
– Förutom att det kostar pengar som kunde användas till bättre mat, så går det också stick i stäv med det hållbarhetsarbete som kommunen ska arbeta för.
I en interpellation vill hon ha svar på vad det uppmätta matsvinnet kostar, medräknat arbetstid, råvarukostnad, användning av utrustning med mera.
Vad anser du om storköksdriften?
– Jag tycker att det finns en övertro på stordrift när det gäller mat. Näringsmässigt är det nog inte ett problem, men det hjälper föga om maten inte äts. Att 2,7 ton mat slängs varje vecka är ju vansinne. Det tror jag alla håller med om.
Till den ursprungliga artikeln om matsvinnet som PT skrev finns mer än 180 kommentarer. Flera anmärker eller klagar på "dålig mat".
Är maten dålig?
– Avvikelserna, i den mån de skrivs, visar på problem med kall mat, överkokt potatis, soppor som liknar grytor och tvärtom. Det påverkar matsvinnet, säger Sjölund.
Majvor Sjölund ser många fördelar med mat som lagas mer småskaligt på plats. I Piteå finns fyra enheter med tillverkningskök.
– Om maten lagas på plats blir det mindre svinn. Det befrämjar också personalens yrkesstolthet.
De fyra enheterna visar generellt lägre svinn, men serveringssvinnet är något högre på skolan i Jävre.
Om Alliansen skulle vinna nästa val blir det mer småskaligt då?
– Jag ser i alla fall möjligheter med det. Att vi kan ta fram jämförelsesiffror och på sikt ställa om när storköken blir utslitna.
Men för nu är det viktiga, enligt Majvor Sjölund, att även matsvinnet i omsorgen mäts.
– Enligt Livsmedelsverket är svinnet större i äldreomsorgen än i skolan. Därför vill jag att även matsvinnet på vård- och omsorgsboenden mäts för att ta reda på hur det förhåller sig i Piteå.