Enligt Maria Stoltz, chef på måltidsservice, Piteå kommun, är frågan ständigt uppe för diskussion.
– Det kastas mycket mer än det gjordes tidigare, i hela Sverige. Det är en fråga som måste diskuteras på bred front. Att kasta fullgod mat är slöseri med jordens resurser och kommunala medel, säger hon.
Stort matsvinn
Om maten som blir över i skolorna inte har varit uppvärmd så kan den användas dagen efter som alternativ. Har maten däremot varit varm måste den kastas. Åtta veckor senare serveras samma maträtt igen och då kan en mindre beställning göras. Det är viktigt att skolan rapporterar om friluftsdagar, att ingen mat ska serveras.
Kommunen kan inte använda mat med utgånget datum.
– Det är människor som är äldre, sjuka och små barn som äter den, säger Maria Stoltz.
Hon anser att en för stor mängd mat beställs.
– Jag tror att det finns miljoner att spara om man får ordning på det här. Nu satsar vi 2,6 miljoner på ekologiska livsmedel.
Varje år har barn- och utbildningsförvaltningen ett samarbete med skolor, som kallas "Hur många köttbullar går på en ko?".
– Vi ska mäta på två skolor till hösten, med tv-skärmar. Då ser barnen hur mycket som kastas och vad som händer om man tar för mycket mat.
De skolor som medverkat har minskat matsvinnet ordentligt.
Hushållen överkonsumerar
Maria Stoltz tycker att de privata hushållen överkonsumerar. Det är onödigt att kasta en råvara bara för att datumet har gått ut, det är bättre att smaka på maten innan man slänger den, anser hon.
– Bäst före datum är inte sista datum.