Matnyttig skolning med Lundins kryddade tips

Grillade vildandsbröst och chokladganache med pepparkaksglass. Det är några smakprov som eleverna vid Hotell- och restaurangprogrammet trollat fram i veckan under mästerkocken Morgan Lundins ledning.

Mums!

Mums!

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2009-10-16 06:00
En gästlärare av rang har denna vecka serverat långa rader av närande tips för Strömbackaskolans blivande kockämnen.
Morgan Lundin har själv skolats i matlagningens sköna konst vid skolans HR-program, där han gick ut 1992 för att sedermera praktisera sina kunskaper som kock vid aktade krogar i London, New York, Reykjavik samt på olika platser i Schweiz.
Nu är 35-åringen (fyller på söndag) återkopplad till länet och driver restaurang Square i Arvidsjaur under vinterhalvåret, för att däremellan dra till Lofoton för snarlika bestyr.
Gästspel på Backa
När Lundin fick förfrågan om ett veckolångt gästspel inför Hotell- och restaurangeleverna blev det "ja tack" direkt.
Alla fem HR-program har denna vecka fått smaka på Morgans Lundins aptitretande matlagningstips. Och som krydda på moset har två stora kvällsbalunser arrangerats på Herrgården, med exklusiv trerättersmiddag till en hungrande offentlig publik (femton minuter efter annonseringen var det fulltecknat).
Välkommen injektion
PT besökte skolköket några timmar före en av kvällssupéerna - och blev vittnen till hur fjorton elever coachades i att skära, sjuda, steka, skaka och servera den förutvalda lundinska matmenyn.
Eleverna såg unisont drillningen som en ytterst välkommen injektion i skolans vardagslunk.
Och de 40-tal gäster som hade lyckats få biljetter som provätare gjorde vågen av vällust då de satte tänderna i carpaccion på oxfilé, eller den lågtempererade älgsteken, för att avrunda gourmetseansen med en lakritssmakande hallonsorbet serverat med xantétryfflar, marängtoppar och jordgubbsgelé.
Mmmmed beröm godkänt, blev slutbetyget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om