Matkreatör med hela naturen som skafferi

Vi vandrar bokstavligt talat omkring i ett gigantiskt skafferi. Örter, ogräs, bark, bär och rötter – nästan allt går att äta. Och är vansinnigt nyttigt.

Grönt skafferi. Här, bland alla gröna växter och örter, trivs Eva Gunnare som bäst. Det här är hennes skafferi.

Grönt skafferi. Här, bland alla gröna växter och örter, trivs Eva Gunnare som bäst. Det här är hennes skafferi.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2017-07-19 22:55

Matkreatören och vilda-växt-entusiastern Eva Gunnare från Jokkmokk var onsdagskvällens gäst på nyöppnade Jössgården i Sjulsmark, ett sommarkafé och restaurang med kurskoncept.

Gunnare kom som ”ung och naiv flicka” till Kvikkjokk fjällstation för 30 år sedan. Hon skulle jobba en sommar, men blev blixtkär i naturen och är fortfarande kvar i Norrbotten.

Efter några år på olika fjällstationer blev hon föreståndare – och tog genast itu med maten.

– De serverade halvfabrikat som oxjärpar, pulversoppor och jordgubbskräm i tetrapack, men när man fjällvandrar äter man ju bara pulvermat och frystorkat, då vill man ju tugga, ha sallader och färskt hembakat bröd, säger hon.

Natur- och matintresset ledde till en ettårig samisk matkulturutbildning – och nu förändrades livet för andra gången, Eva Gunnare var riktigt fast.

I dag driver hon eget företag. Som matkreatör, kursledare och föreläsare, men också med egen produktion av naturliga varor från vårt gigantiska gröna skafferi och med cateringverksamhet med samma grund.

– Ljuset här uppe, som gör att allt växer dygnet om under sommaren, gör att alla växter får en helt annan smak och är betydligt mer näringsrika än i södra Sverige, säger hon entusiastiskt till de 25 kursdeltagarna, som efter två timmars föreläsning fick avsluta kvällen med en trerätters middag.

Gunnare berättar om sitt samlande, som börjar med att tappa björksav innan isen gått och fortsätter med knopparna som man kan göra ett fantastiskt gott örtsalt av, de spröda bladen – musöronen – som är utmärkt krydda i exempelvis bröd och rena hälsokuren med sin renande effekt.

Hon berättar om våren, salladstiden, då hon plockar ängsyra, daggkåpa och vildsparris – mjölkört, kanske mer känd som rallarros. Blommorna blir en helt fantastiskt god, kallrörd saft med vatten, socker och citroner som får stå svalt 4–6 dygn. Samma sak med älgörten med smak av mandel.

Och det slutar inte där. Svinmålla, rölleka, violer, penséer, maskrosblad och -blommor, rödklöver, ormrot, kråkbär, skvattram, gran, tall, björk... och absoluta favoriten fjällkvanne med sin bakteriedödande, immunförsvarsstärkande och magmedicin-effekt.

Naturen är ett fantastiskt mat- och medicinförråd och Eva Gunnare vet hur man nyttjar det.

– Jag kan förvandla ogräs till guld, säger hon då hon serverar maskrossirap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!