Materialet i skyltarna kan ge problem

Transportstyrelsen känner till problemet. ”De bästa materialen kanske inte ska användas överallt”, säger Kristofer Elo, utredare.

Kristofer Elo, utredare vid Transportstyrelsen, känner igen problemet med de vita skyltarna. Han tycker att känslan av otrygghet är ett problem i sig och vill se en bättre standardisering.

Kristofer Elo, utredare vid Transportstyrelsen, känner igen problemet med de vita skyltarna. Han tycker att känslan av otrygghet är ett problem i sig och vill se en bättre standardisering.

Foto: Liza Simonsson/Blomquist & Co

Piteå2021-03-04 08:00

Transportstyrelsen har regel-/ramverk på sitt bord. Trafikverket har hand om placering och underhåll.

– Det är en utmaning att få rätt material till vägmärken så man får den funktion som man behöver. Det är en avvägning; i vilka situationer behövs de här materialen och när blir de problem, säger Elo.

Trafikanten menar att allt bättre reflektionsförmåga och bättre strålkastare är negativ utveckling från två håll.

– Jag håller med om att det kan bli problem, att det blir ”för bra”. Därför är det viktigt att vi och Trafikverket fortsatt är engagerade i arbetsgrupper för att få till en bättre standardisering, så att man kan upphandla de material man behöver, så att man inte får för bra material.

– Det pågår ett utvecklingsarbete för att få ordning på det här, men jag vet att det varit en långdragen historia, eftersom man behöver komma överens med tillverkarna för att hantera utmaningarna.

Elo förstår kritiken att frågan tar tid.

– Vi försöker se vart utvecklingen tar vägen. Märker vi att vi inte får fram någon bra lösning kan vi fundera på om vi eller Trafikverket bör agera på ett annat sätt. Trafikverket kan fortfarande välja att upphandla utifrån egna specifika krav.

Roxan Saleh, teknisk specialist, vägutrustning, Trafikverket, säger att det alltid sker en avvägning.

– Vi brukar kolla på sämsta scenario; halvljus/vanlig bil. Det är vanligt att man kör på halvljus i Sverige, vi anpassar till det. Det finns geometrier också; hur faller ljuset på vägmärket om det är en större eller mindre bil?

Hon har inte tagit emot kritik mot vita märken på ett par år.

– Sedan 2015 har vi reglerat i våra internregelverk, att för vita vägmärken med pilar har vi valt lite lägre retro-reflektion än för andra. De befintliga byter vi inte. Deras reflexförmåga sjunker naturligt. Nya som monteras ska bli enligt reglerna från 2015, säger Saleh, men nämner att tidpunkt/omfattning för upphandling kan spela in här.

Ricardo Cejas, projektledare, drift och underhåll, Trafikverket, som ansvarar för E4-sträckan Bergsviken – Kinnbäck har inte hört talas om problem med vita skyltar.

– Det finns anvisningar för hur skyltar ska vara monterade, vridna några grader från trafiken. De ska inte blända.

Han kommer att ta upp frågan med övriga projektledare.

– Vi har gemensamma möten varje månad. Då kommer jag att ta upp det här och då ser vi över det, område för område, självklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!