Maten vägs för att minska svinn

Elevernas matsvinn vägs i ett led att minska maten som slängs. Efter två veckor låg svinnet i snitt på tre köttbullar per elev.

"Jag brukar ta det jag vet att jag kommer att orka äta upp, det är miljövänligare. Vi har fått lära oss att inte slänga så mycket mat. Det är många andra länder som är fattiga och inte har så mycket mat som vi har och så slänger vi så mycket", säger Sunny Björkén.

"Jag brukar ta det jag vet att jag kommer att orka äta upp, det är miljövänligare. Vi har fått lära oss att inte slänga så mycket mat. Det är många andra länder som är fattiga och inte har så mycket mat som vi har och så slänger vi så mycket", säger Sunny Björkén.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-10-10 17:45

Videon är inte längre tillgänglig

Hur många köttbullar går det på en ko är ett årligt återkommande projekt för att minska matsvinnet i Piteås skolor. Det syftar till att synliggöra hur mycket mat som slängs, väcka samtal kring mat och hållbar utvecklig samt att på lång sikt minska matsvinnet.

Under fyra veckor vägs matsvinnet av omkring 2 000 elever vid skolorna Norrmalm, Christina, Solander, Björklunda, Norrby, Hortlax och Pitholm.

Tre köttbullar

Det exakta resultatet är inte sammanställt men efter två veckor låg matsvinnet på ett snitt på 24,6 gram per portion. Det motsvarar ungefär tre köttbullar per elev.

– Men det finns ett litet problem. Det blir mer avfall av soppa som väger mer och dagarna det är potatis så slängs ju potatisskalet, man får nyansera det lite. Generellt sett tycker jag att det är ett bra resultat, säger Fredrik Marklund, samordnare för hållbar utveckling i skolan.

Förhoppningen är att den här typen av projekt inte ska behövas.

– Vi hoppas att det ska vara självklart att man inte slänger mat. Framförallt med tanke på hur mycket maten påverkar och bidrar till jordens utsläpp. Äter vi upp den mat som lagas bidrar vi till en mer hållbar värld, säger Fredrik Marklund.

Lärorikt

Projektets sista dag var på fredagen och då träffade PT några elever i klass 6B på Norrmalmskolan. De tycker att projektet är viktig och de tog sin uppgift på största allvar.

– Jag brukar ta det jag vet att jag kommer att orka äta upp, det är miljövänligare. Vi har fått lära oss att inte slänga så mycket mat. Det är många andra länder som är fattiga och inte har så mycket mat som vi har och så slänger vi så mycket, säger Sunny Björkén.

– Om alla blir medvetna så blir miljön bättre, säger Leia Westerlund.

Diskuterat svinnet

Var dags resultat har redovisats för eleverna att kunna diskutera och vissa dagar har svinnet varit större än andra.

– Jag blir ledsen när jag själv har kämpat för att inte slänga någon mat när det ändå blir så mycket, säger Jill Fjällström.

Emil Engberg har ett knep för att han ska slippa slänga någon mat.

– Jag tar lite i början och så hämtar jag mer om jag fortfarande är hungrig.

När det är populär mat och det slängs mycket tror de att det är just för att det är mat de tycker om och då tar många även fast de inte orkar äta upp.

– Eller så är de rädda att maten ska ta slut, säger David Svensson.

Resultatet ska redovisas och kampanjen avslutas med en belöning till de skolor som har minskat sitt matsvinn och den skola som har minst matsvinn kommer att få ett särskilt pris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om