Det är i Medborgarskolans regi som kurserna kommer att hållas i vandrarhemmet Badhusparken. Kurskonceptet, som lite skämtsamt döpts till "Yes Chef!" (ett vanligt uttryck i hierarkiska restaurangkök), bygger på att matintresserade i en heldagskurs får både förbereda, tillaga och avnjuta en trerätters middag med likasinnade.
PT har tidigare berättat om den idé om uthyrning och kursverksamhet som Medborgarskolans Tommy Dahlberg och Ola Edeblom från Folkets hus-föreningen kläckt. Detta då det gamla hemkunskapsköket på vandrarhemmets övervåning renoverades och fräschades upp.
Nu tar man konceptet ett steg längre och förvandlar köket till en "lyxrestaurang"där deltagarna förvandlas till kocklärlingar för en dag under ledning av chefskocken Samuel Jahn. Han har mångårig erfarenhet från restaurangkök världen över och har de senaste åren fungerat som chefskock vid ishotellet i Jukkasjärvi, på Dundret och i Abisko.
– Men ett restaurangkök är en stressig miljö där det egentligen inte ges så stort utrymme för enskild kreativitet, så på senare år har jag känt att jag ville göra något annat – och det är det jag gör nu, säger Jahn.
Han har startat en egen firma med kursverksamhet, utbildning av kockar och eventuellt även inhopp i restaurangkök som främsta arbetsområden.
Jahn är helt enkelt den tyske proffskocken som kom att slå ner sina bopålar i Norrbotten, nu senast i Luleå.
– Och den 23 april är det dags för premiären här i Piteå, säger Tommy Dahlberg entusiastiskt.
Dahlberg berättar att man till den första kursen kommer att bjuda in "folk vi känner", men att verksamheten sedan står öppen för allmänheten – matintresserade Piteåbor som vill vidareutveckla sina färdigheter i köket. Eller helt enkelt vara med för att det är kul och för att man älskar god mat.
Nio deltagare kan vara med vid varje tillfälle, tre vid varje köksstation, och vad de kommer att få laga beror lite på deras tidigare erfarenheter och önskemål, men Samuel Jahn har annars gott om egna idéer, till exempel:
Förrätt: Älgtartar serverad med en fermenterad vitlöksemulsion samt färska och picklade grönsaker.
Huvudrätt: Torskrygg med rökt herringkaviar, musslor och brynt smör med vitvinsskum, mangold och jordärtskockspuré.
Efterrätt: gräddfilsglass med olika chokladtexturer och färska bär.
Erik Grödahl väljer vinerna till maten.