Mat & Dryck-recept
Ingress
Mozartkulor
Ca 45 kulor
500 g fin marsipan
Till chokladtryffeln: (kan även köpas färdig)
5 dl grädde
500 g mörk choklad
2 msk likör
Till chokladdoppningen:
500 g mörk choklad
100 g vit choklad
1. Koka tryffeln, det vill säga grädde och mörk choklad. När tryffeln börjar tjockna är den färdig. Tillsätt likören och ta den från värmen. Låt svalna. Tryffeln bör göras någon dag i förväg.
2. Kavla ut marsipanen mellan plastfilm. Så kallad overheadfilm, det vill säga kraftig hård plast, är perfekt. Försök få en jämn, cirka 4-5 millimeter tjock kaka.
3. Ta bort den översta plasten och skär rutor på cirka 5 centimeter. Lägg en klick tryffel mitt på varje ruta. Vik ihop och forma till små kulor.
4. Låt kulorna stå och torka till nästa dag. Då fäster chokladen mycket bättre. Doppa kulorna i tempererad mörk choklad och ställ dem att torka på bakplåtspapper.
5. Smält vit choklad och ringla en fin stråle fram och tillbaka över kulorna. Det går lättast med en spritspåse med mycket litet hål.
Chokladdoppad marsipan
Ca 40 bitar
200 g marsipan
500 g mörk choklad
1. Rulla marsipanen i kulor eller forma till fyrkanter. Låt stå och torka några timmar eller över natten.
2. Smält och temperera chokladen. Doppa marsipanbitarna i chokladen.
3. Placera bitarna på smörpapper. Tryck eventuellt fast en halv valnöt på varje.
Nougatkulor
Ca 20 st.
200 g nougat
200 g mörk choklad
1/2 dl hasselnötskärnor
1/2 dl corn flakes
1. Skär nougaten i stänger som delas i bitar. Forma bitarna till små kulor stora som körsbär.
2. Smält och temperera chokladen.
3. Hacka nötter fint och smula corn flakes. Blanda ner allt i chokladen.
4. Lägg ner en nougatkula i taget i chokladen och se till att den blir helt täckt. Lyft upp med gaffel, skrapa av eventuellt överflödig choklad och placera kulan på bakplåtspapper. Låt stå till dess chokladen stelnat. Förvaras därefter svalt.
White Christmas
Ca 30 bitar
250 g nougat
ca 1,5 dl riven kokos
200 g vit choklad
1. Dela nougaten i cirka 30 bitar som rullas till kulor.
2. Rulla kulorna i kokos. Tryck gärna till lite så att kokosen fastnar. Ställ kallt.
3. Smält den vita chokladen i vattenbad. Här gäller det att vara försiktig så att varken vatten eller vattenånga hamnar i chokladen. Svag värme på spisen och försiktig omrörning i chokladen är bästa sättet att få den flytande utan missöden.
4. Doppa kulorna i chokladen med hjälp av en gaffel. Lägg de doppade kulorna på smörpapper. Låt kulorna stelna och förvara dem sedan svalt.
Citrusdrömmar
Ca 50 spritstoppar eller 30 kulor
100 g mörk choklad
1 dl grädde
5 msk florsocker
50 g osaltat smör
2-3 cl citruslikör (typ Grand Marnier)
knäckformar
1. Hacka chokladen ganska fint och lägg i en skål. Sikta ner florsockret i skålen.
2. Koka upp grädden och häll den över chokladen som får smälta under omrörning. Blanda i rumstempererat smör och smaksätt med likör. Ställ tryffelsmeten kallt till dess den stelnat.
3. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut små toppar i knäckformar. En fuktad handduk håller formarna på plats under arbetet. Tryffelmassan kan även formas till små kulor som rullas i kakaopulver. Färdiga tryfflar förvaras kallt.
Klassisk knäck
Ca 100 knäck
3 dl grädde
3 dl strösocker
3 dl ljus sirap
2 msk smör
2 dl sötmandel
knäckformar
1. Skålla och hacka mandeln. Sila den hackade mandeln i grovmaskig sil för att bli av med de minsta bitarna.
2. Blanda grädde, socker, sirap och smör i en kastrull. Använd inte alltför liten kastrull. Då finns risk att knäcken kokar över.
3. Koka upp knäckblandningen utan lock och under omrörning. Låt den koka till temperaturen är 125 grader eller till dess den klarar kulprovet. Tiden det tar varierar mycket beroende på kastrull och värme. Rör om i kastrullen med jämna mellanrum och lämna den aldrig utan uppsikt.
4. Tillsätt den hackade mandeln.
5. Ställ kastrullen på ett grytunderlägg för att bevara temperaturen. Fyll knäckformar med hjälp av två teskedar. Om knäckmassan blir för seg under arbetets gång kan man försiktigt värma den, men se till att den inte börjar koka.
6. Förvara knäcken i burk med lock och lägg ett smörpapper mellan varje lager för att undvika att knäcken klistrar ihop. (TT Spektra)
//bilder: 5
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!