Måste erbjuda hjälp till spelberoende

Efter årsskiftet måste kommuner och landsting erbjuda hjälp till spelberoende. Detta då spelmissbruk enligt lagen jämställs med annat missbruk.

Effekt. "I och med den nya lagstiftningen skulle spelberoende kunna börja söka hjälp i större utsträckning" säger Greger Pettersson, avdelningschef för stöd och omsorg vid Piteå kommun.

Effekt. "I och med den nya lagstiftningen skulle spelberoende kunna börja söka hjälp i större utsträckning" säger Greger Pettersson, avdelningschef för stöd och omsorg vid Piteå kommun.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2018-01-14 05:00

– Vi är helt klart medvetna om att vi har ett ansvar här, säger Greger Pettersson, avdelningschef för Stöd och omsorg vid Piteå kommun.

Det var den första januari i år som nya regler infördes i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Detta när det gäller kommunernas och landstingens ansvar för spelmissbruk.

Spelmissbruk är nu likställt med annat missbruk och landsting och kommuner har därför skyldighet att erbjuda hjälp till dem som behöver.

– Vi jobbar på frågan. Vi har inte fått några särskilda resurser tilldelade utan måste hitta en lösning internt. Men i slutet av januari har jag en träff med några av medarbetarna i organisationen som är kompetenta att jobba med den här typen av problematik, säger Greger Pettersson.

Syftet med lagändringarna är att personer med spelmissbruk ska ges bättre förutsättningar att få vård och hjälp för sitt missbruk kombinerat med stöd och behandlingsinsatser för att kunna komma ur problemen. Ett annat syfte är att genom förebyggande insatser minska riskerna för att personer utvecklar ett spelmissbruk.

Men socialtjänsten får också ansvar för att förebygga och motverka missbruk av spel om pengar bland barn och unga. Många barn och unga lever också med vuxna som är spelberoende och är indirekt drabbade, även där behöver socialtjänsten bistå med insatser eller försöka motivera den vuxne att söka hjälp.

Enligt Greger Pettersson ska kommunen erbjuda någon form av psykosocial behandling. Det blir ett individuellt stöd med ett familjeperspektiv då spelmissbruk är en ”familjesjukdom”.

Hittills har det varit få som sökt hjälp för spelberoende hos kommunen, de som varit aktuella har sökt hjälp för ekonomiska problem.

– Det handlar inte om några stora mängder, men i och med den nya lagstiftningen så skulle de spelberoende kunna börja söka hjälp i större utsträckning, säger Pettersson.

Även Region Norrbotten kommer ha ett ansvar för behandling. Spelberoende eller hasardspelsyndrom räknas som ett psykiatriskt tillstånd på liknande sätt som alkohol- och narkotikasyndrom. I dag kan personer med problem med missbruk och beroende söka hjälp via sin hälsocentral.

Cederkliniken erbjuder i dag ett internetbaserat KBT för spelberoende.

Greger Pettersson menar att det blir än gråzon när två huvudmän ska ha ansvar för en fråga.

– Där har vi inte haft någon diskussion med regionen ännu. Vi har bara lyft frågan, hur tänker ni?

Spelmissbruk/spelberoende

Den som inte kan kontrollera sitt spelande om pengar och det påverkar relationer, ekonomi och arbete räknas som spelberoende.

Är ett folkhälsoproblem i Sverige. Cirka två procent, eller 134 000 personer i åldergruppen 16–84 år beräknas vara problemspelare. Cirka 31 000 personer beräknas ha allvarliga problem.

Tre av fyra personer med spelproblem är män.

Problemet är vanligast i åldersgruppen 25–44 år, men andelen personer med risk för spelproblem är störst i åldersgruppen 18–24 år.

Cirka åtta procent av Sveriges befolkning uppger att de har en närstående som har eller haft spelproblem. Totalt bor 171 000 personer tillsammans med någon som har spelproblem, varav 82 000 är barn.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om