Regionen öppnar för att se över ambulansens jourtid

Kritiken blev för hård – nu föreslår Region Norrbotten minskad jourtid och avsteg från dygnsvilan för att lösa ambulanskrisen i Piteå. "Men för att ta bort jouren måste vi anställa igen och det är inte så lätt", säger Veronica Högling, medlem i Vårdförbundet.

Två nya åtgärder ska rädda upp krisen som drabbat ambulansverksamheten i Norrbotten.

Två nya åtgärder ska rädda upp krisen som drabbat ambulansverksamheten i Norrbotten.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Piteå2023-11-17 17:30

Regionens plan är att försöka locka tillbaka så många som möjligt av den ambulanspersonal som sagt upp sig på grund av de schemaändringar som Region Norrbotten införde den 1 oktober.

Många arbetspass har förblivit olösta. Trots dyra lösningar med hyrpersonal har regionen av och till tvingats att ställa ambulanser på grund av personalbrist.

undefined
"Det är upp till varje station att se vad som går att göra utifrån deras förutsättningar", säger Robin Holmgren, biträdande verksamhetschef vid ambulansverksamheten i länet. (Arkivbild)

– Vi hoppas så klart att det här ska hjälpa oss och göra oss så attraktiva som möjligt utifrån EU-direktivet, säger Robin Holmgren, biträdande verksamhetschef vid ambulansverksamheten i länet.

Informationen har gått ut till ambulansstationerna i dagarna.

undefined
Nu backar regionen och öppnar för att ta bort jouren som fått många i personalen att säga upp sig. (Arkivbild)

En av de stora stötestenarna har varit att regionen valt att behålla den jourtid som tidigare varit inbakad i dygnspassen när arbetspassen kortats.

Nu är ett av besluten att successivt minska jourtiden.

– Det är på enhetsnivå som man kommer att se över möjligheterna att minska jourtiden. Det är upp till varje station att se vad som går att göra utifrån deras förutsättningar. Att helt ta bort jouren i det här läget som vi befinner oss i är inte möjligt, säger Robin Holmgren.

En annan åtgärd är att söka avsteg från EU-direktiven för dygnsvila, från elva timmar till nio timmar.

– Det gör vi för att exempelvis underlätta för de som behöver hämta barn från förskolan.

undefined
Veronica Högling, medlem i Vårdförbundet, anser att regionen har tagit en krånglig omväg. "Vi hade bemanning för att klara ett schema utan jour, men vi fick nej", säger hon. (Arkivbild)

Fackförbunden i Piteå är försiktigt positiva till förslagen. Men de är samtidigt mycket kritiska till den krångliga omväg man anser att regionen tagit.

– De har hamrat sönder en fungerande verksamhet. Vi hade bemanning för att klara ett schema utan jour, men vi fick nej. Nu måste vi börja rekrytera igen, men jag tror tyvärr inte att alla kommer tillbaka så lättvindigt, säger Veronica Högling, ambulanssjuksköterska och medlem i Vårdförbundet i Piteå.

undefined
Jan Berg, förtroendevald för Kommunal på ambulansen i Piteå, litar inte på regionens löften. "Vi vill ha det på papper för att tro på det", säger han. (Arkivbild)

Jan Berg, ambulanssjukvårdare och förtroendevald i Kommunal i Piteå, är fortsatt kritisk.

– Vi har inte fått det på papper. Vi har hört det muntligt, men vi litar inte på deras ord, säger han.

Patrik Flodström, skyddsombud för Vårdförbundet på ambulansen i Piteå, anser att regionen har ett stort arbete framför sig för att locka tillbaka det tiotal medarbetare i Piteå som valt att säga upp sig på grund av jouren.

– Målet för oss är naturligtvis att få bort jouren helt och hållet, säger han. 

undefined
"Regionen har ett stort arbete framför sig för att locka tillbaka personal som sagt upp sig", säger Patrik Flodström, ambulanssjuksköterska och skyddsombud för Vårdförbundet på ambulansen i Piteå. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!