– Det har varit en vidrig vinter för klövdjuren. Mycket snö och periodvis skare har inneburit att många älgar och rådjur inte klarat sig. Jag får rapporter hela tiden om döda djur i skogarna, säger Lars Lundman, faunasamordnare vid polisen i Norrbotten.
– Jag har varit med i många år nu, men den här vintern är nog den värsta.
Lars Lundman säger att problemet är likartat i hela länet, men i vissa områden verkar vintern ha gått hårdare fram. Han nämner Pajala och Överkalix som exempel.
– Där har man påträffat många döda älgar, främst kalvar. Nu har vi samlat in prover från ett tiotal djur som skickats vidare för analys. Bland annat ska halten av stresshormon mätas.
Kan det finnas någon sjukdom med i bilden?
– Jag har egentligen ingen aning, men det finns inget som tyder på det. Jag tror det handlar om den extrema vintern, säger Lars Lundman.
I första hand är det älgkalvar och försvagade djur som dött, men en möjlig paradox är att flera vuxna älgtjurar hittats döda.
– Älgtjurar har svårt att hinna lagra tillräckligt med fett efter den ansträngande brunsten. Kommer då snön tidigt som den gjorde i höstas så kan de få problem.
Lars Lundman har fått många påringningar om utmärglade och apatiska älgar som vinglar eller blivit liggande i vinter.
– Vi har gett tillstånd till barmhärtighetsavlivning av ett flertal älgar. Bara förra månaden handlade det om ett tiotal. Då pratar vi om djur som lider och är så utmattade att de är döende.
Hur många kan ha dött i vinter?
– Det är omöjligt att veta eller ens gissa, men periodvis har vi fått in rapporter om fler än fem i veckan.
Lars Lundman konstaterar att det först kom mycket snö ganska tidigt i höstas och sedan blev det bara värre. I januari blev det dessutom skare en period.
– Vi har sett kalvar med skadade ben på grund av skaren. Dessutom blev det enormt mycket snö och iskristaller i träden, så när redan försvagade älgar åt av kvistarna så följde is med och kylde ner dem ytterligare.
Ovanligt många älgar har befunnit sig i tätortsområden, exempelvis Munksund, i vinter. Något som väcker förtret hos vissa människor.
– Vi avlivar inte gärna älgar bara för att de befinner sig nära bebyggelse, men kanske har vi avlivat 4-5 stycken av den anledningen. Jag anser att den som bor i Norrbotten också måste acceptera att det finns vilda djur, säger Lars Lundman.