Under tio lördagar framåt välkomnar det vackra växthuset nere i Södra hamn middagsgäster och intresset från Piteåborna är stort.
– Det trodde vi aldrig. På sommaren var vi fullbokade alla gånger. Nu är det också mycket bokat framöver, dock inte fullbokat. Det känns riktigt bra, säger Anna Ekström som driver Sinnenas Ateljé med maken Jouni Ekström.
Sedan tidigare är det en handelsträdgård och blomsterhandel som också satsar på friskvård och trädgårdsrehabilitering. Nu ger man sig även in i restaurangbranschen.
Anna berättar att hon och Sara Dupuich, köksmästare som tidigare drivit Doktorsvillan, började prata om att göra någonting tillsammans. Med på tåget kom också vinkännaren Lisa Berglund.
Resultatet blev restaurangen Sinnenas Mat Ateljé som slog upp portarna på Mors dag i slutet av maj. Efter en utvärdering av sommaren och önskemål från besökare bestämde sig gänget för att fortsätta anordna middagar.
– Det känns så fantastiskt att kunna få göra någonting ihop med både Sara Dupuich och Lisa Berglund. Ska jag laga mat så blir det bränd potatis (skratt), men de har kunskaperna om mat och dryck, säger Anna Ekström.
Konceptet är att erbjuda spännande och annorlunda mat i en rogivande miljö. Man brinner för att använda lokala råvaror, från naturen och trädgården. I matlagningen finns bland annat maskrosor, nässlor, rallarros, björk, rönnbär och röllika.
Siken och abborren har fångats lokalt och tjurarna och lammen kommer från lokala bönder.
– Vår hårdost heter ”Gerda” och är en fjällko från Vuollerim, berättar Anna.
– Vi är nog rätt så ensamma om det här konceptet, säger Sara Dupuich som berättar att hon också tillverkar all glass själv – populärt är bland annat älgörtsglassen.
Nu har de plockat mycket bär, svamp och frukt till höstens och vinterns menyer.
– Vi satsar på rena, fräscha smaker, inga krusiduller. Det behöver inte vara så märkvärdigt, säger Anna.
I restaurangen finns plats för 40 gäster.
– Det är ganska lagom, vi vill kunna ta hand om dem också och berätta om maträtterna, säger Anna som berättar att de också får många förfrågningar från företag och om att anordna bröllop.
Med och hjälper till är också Tilde Johansson som är praktikant, assistent och allt i allo.
– Det är jättekul och man lär sig mycket, säger hon och berättar att det är hon som ser till så att alla bestick är skinande blanka.