Som Piteå-Tidningen tidigare skrivit pågår det krypande aktiviteter i källaren på Grans naturbruksgymnasium.
Joakim Frederiksen och Mattias Öhult etablerade sitt företag Verteco farm för ett år sedan där de riktar in sig mot en klimatsmart framtid med en satsning på uppfödning av insekter, i första hand för framställning av klimatsmart gödsel. Skalbaggar och mjölmaskar i olika levnadsstadier bor i numrerade backar och för ett par månader sedan byggdes odlingen ut med ytterligare ett rum.
Mycket har handlat om att sätta sig in i ämnet och läsa forskning kring hur man arbetar.
"Maskbönderna" har tagit fram en helt organisk gödsel från insektsspillningen som kallas frass där försäljningen startade i augusti med ett begränsat parti hos Piteå handel och trädgård. Sedan dess har försäljningen utökats och frass finns nu även på Rutviks handelsträdgård och på Plant foods hemsida.
Det finns en framtid för insekter som proteinkälla men än så länge satsar de på frass. Joakim Frederiksen berättar att målet var att föda upp 100 kilo mask på en månad.
– Sista kvartalet har vi nog legat på en produktion på 120 kilo mask men nu har vi valt att gå ner i produktion för att ändra sättet vi föder upp. Vi har en fyraårsplan på att nå 100 ton per år, tills dess gäller det att testa marknaden, sätta produktionen på plats och få en ekonomisk bärighet.
De väntar på svar på en analys av maskarnas spillning, frasset, för att få veta hur hög halt kitin det innehåller. Hög kitinhalt innebär bra gödsel.
Vad är skillnaden mot vanlig gödsel?
– Frass innehåller rester av insekternas skinn, kitin, det har den effekten att växten tror att den blir angripen av skadedjur och börjar bygga tjockare cellväggar vilket innebär att den bygger upp ett immunförsvar mot parasiter och sjukdomar. Växterna klarar också torka bättre, säger Joakim Frederiksen.
Hur mycket skötsel krävs?
– Insekterna matas varannan dag med restprodukter från öltillverkning och en gång i veckan plockar vi över frass och flyttar över baggar.
Joakim Frederiksen och Mattias Öhult har nyligen deltagit i en tävling, Venture cup, där de presenterat sin idé.
– 400 företag tävlade i region norr och vi var ett av tio företag som gick vidare, snart vet vi hur det går. Man kan vinna ett ekonomiskt stöd och gå vidare till Sverigefinal. Om vi går vidare kan vi jobba vidare med produktutveckling, säger Joakim Frederiksen.