– Det fungerar bra och jag tycker att fördelarna överväger. Från början var det bara varannan vecka, men sedan december jobbar jag hemifrån på heltid.
Kan du tänka dig att jobba hemifrån även efter pandemin?
– Vi har pratat om det i arbetsgruppen och jag tror att en del skulle välja den möjligheten. Själv kan jag tänka mig att jobba ett par dagar i veckan hemma, säger Markus Danielsson.
Men man förlorar väl lite av samvaron med arbetskompisarna?
– Ja, kontakterna blir färre och det är mest kollegor med liknande arbetsuppgifter som man samverkar med. Samtidigt finns det digitala hjälpmedel och vi har återkommande möten på teams. Vi kan också fika online.
Just den sociala biten har en extra dimension för just Markus. Hans fru Madelene har nämligen jobbat hemifrån på 1177 i 1,5 år.
– Så vi kan äta lunch ihop och ta rast tillsammans när vi vill.
I en rapport från Myndigheten för arbetsmiljökunskap lyfts bland annat frågan om de ergonomiska förutsättningarna vid hemarbete.
– Just där kan jag känna en nackdel. I början tog jag bara hem datorn, men nu är även arbetsstolen på plats vid skrivbordet. Det enda som saknas är det höj- och sänkbara arbetsbordet.
Hur går det att skilja arbete från fritid?
– Det fungerar bra. Vi har stor frihet i vårt arbete och jag kan sköta mitt jobb lika bra hemifrån, säger Markus Danielsson.
Pite energi har på ett styrelsemöte lyft frågan om distansarbete och har påbörjat en utredning om hur företaget ska ställa sig till frågan om delvis distansarbete kopplat till trivsel, gemenskap, produktivitet, arbetsmiljö och arbetsmiljöansvar i framtiden.
– Vi ser förändringarna i samhället och den här diskussionen pågår inte bara hos oss, utan även Pikab och Piteå kommun funderar över vikten av att vara en modern och attraktiv arbetsgivare, säger Jörgen Andersson-Strand, vd Pite energi.
HR-chefen Linda Larsson berättar att 60–70 procent av de anställda helt eller delvis jobbat hemifrån. En tidigare uppföljning visar att många ser fördelar, men att det också finns nackdelar.
– En viktig fråga är den sociala aspekten. Många pratar om gemenskapen och att vara en del av arbetsplatsen, säger Linda Larsson.
– Vi-känslan och gemenskapen får inte gå förlorad. I samråd måste vi se till organisationens behov och samtidigt vara öppna för individuella lösningar, säger Jörgen Andersson-Strand.