"Märkligt förslag lägga ned upplevelseutbildningen"

Förslaget att lägga ned upplevelseproduktionsutbildningen i Piteå är märkligt och bör omprövas. Det skriver Destination Piteås ordförande Helene Röckner och verksamhetsledaren Per Hallqvist i ett brev till LTU:s rektor Johan Sterte.

Förslaget att lägga ned upplevelseproduktionsutbildningen är märkligt, menar Helene Röckner och Per Hallqvist vid Destination Piteå.

Förslaget att lägga ned upplevelseproduktionsutbildningen är märkligt, menar Helene Röckner och Per Hallqvist vid Destination Piteå.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2014-09-12 06:00

Flera har reagerat på PT:s artiklar fjärde och femte september om prefekten Monica Johanssons förslag att släcka den upplevelseproduktionsutbildning som funnits vid LTU i Piteå i tolv år och som byggts upp av lektorn och professorn Hansi Gelter.

En är Robin Lindqvist, tidigare student vid utbildningen, nu ägare av ett eventföretag. I ett brev till LTU:s rektor Johan Sterte skriver han: "Min stora tilltro till kompetensen hos lärare och min övertygelse om att de kommer att klara UKÄ:s kravlista gör att jag ser er i universitetsledningen som ett större hot mot utbildningen".

Viktig utbildning

Två andra är Destination Piteås ordförande Helene Röckner,också chef för enheten näringsliv och samhälle vid Piteå kommun, och verksamhetsledaren Per Hallqvist.

I brev till rektorn pekar de på att Johanssons förslag är märkligt.

– Vi ser detta ur ett näringslivsperspektiv. Besöksnäringen är den som växer mest i Piteå. Vi vill stötta upplevelseföretagen och att det finns en sådan utbildning i Piteå är jätteviktigt, säger Helene Röckner.

Per Hallqvist säger att Destination Piteå har haft god nytta av studenterna. Exempelvis deltog en nyutexaminerad student i ett EU-finansierat projekt där denne utsågs som koordinator.

– Den här gruppen har en bra arbetsmarknad att gå till, säger Per Hallqvist.

Miljoner besök

Helene Röckner pekar på att varje år kommer 1,5 miljoner besökare hit varje år där Piteå är tionde största campingstad i Sverige.

– Folk som sugs upp av hotell, campingar och eventföretag. Man måste titta på, är det inte därför vi har den här upplevelseproduktionsutbildningen, man kan inte bara titta på vilken vetenskaplig höjd den har, säger Per Hallqvist.

Också organisationen Swedish Lapland tourism har reagerat. I brev adresserat till Johan Sterte och Monica Johansson pekar den på att besöksnäringen på destination S w edish Lapland har ökat med 4,1 miljarder kronor (74 procent) mellan 2000-2010 och i dag sysselsätter näringen 3 600 personer. I brevet önskar Swedish Lapland kunna utöka samarbetet med LTU, och organisationen hoppas att universitetet ska prioritera utbildningen och åtgärda bristerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om