Markhotellets odlingar växer sig större

I våras öppnade markhotellet i Öjebyn för sina första gäster som bestod av bland annat vitkål, pumpor och snittblommor. Nu lider odlingssäsongen mot sitt slut och näringslivsutvecklaren Jessica Lindberg tittar tillbaka på projektets första år. "Jag är väldigt nöjd", säger hon.

"Jag ser att det är mycket som kommer att hända här de kommande åren", säger Jessica Lindberg, näringslivsutvecklare vid Piteå kommun.

"Jag ser att det är mycket som kommer att hända här de kommande åren", säger Jessica Lindberg, näringslivsutvecklare vid Piteå kommun.

Foto: Sebastian Eklund

Piteå2022-10-02 08:00

Under våren anlades ett så kallat markhotell i Öjebyn Agro Park. Den typen av odling som bedrivs där kallas market gardening och är vanligast förekommande i södra Sverige.

– Det är en ny odlingsform för Norrbotten kan man säga. Den bygger på att man har upphöjda bäddar vilket innebär att man får en väldigt hög avkastning på liten yta. Konceptet market gardening går ut på att man ska ha korta försäljningsled, helst ska maten gå från producenten till köparen på en gång, säger Jessica Lindberg, näringslivsutvecklare, Piteå kommun.

undefined
"Det finns mycket mark bakom där vi odlar nu som vi kommer att använda i framtiden"
undefined
"I odlingsbäddarna växer det mer än vad det skulle göra i vanlig mark. De är fyllda med organiskt material och är varmare", säger Jessica Lindberg.

För att korta försäljningsleden har en obemannad gårdsbutik öppnat i Agro Park, där de som odlar kan sälja sina produkter. 

– Just nu så har vi två som odlar, en som odlar grönsaker och en som odlar snittblommor. De säljer sitt i gårdsbutiken, men de har även egna företag som de säljer igenom, säger Jessica Lindberg.

Mitt i odlingen står en skylt med texten skolträdgården. Jessica Lindberg berättar att det är en annan del av projektet som går ut på att lära skolelever hur man odlar och väcka deras intresse för odling.

undefined
"Hushållningssällskapet har i uppdrag att utbilda ungdomar och det här är ett sätt för dem att förmedla kunskap om odling", säger Jessica Lindberg.

– Det är inte så självklart för alla var mat kommer ifrån, så här får man en chans att själv se det och vara en del av processen, säger hon.

Markhotellet, som är ett par odlingsbäddar, är en del av projektet Artic Greens som kommunen jobbar med tillsammans med Hushållningssällskapet i syfte att utveckla norra Sveriges trädgårdsnäring. Projektet ska hålla på till 2025 och ämnar även öka intresset för att odla och köpa närproducerad mat.

undefined
Markhotellet öppnade i våras och kommer snart att stänga för hösten. Nästa vår kommer det att öppna igen i större skala.

– Jag skulle säga att markhotellet riktar sig till odlare som har ett stort intresse, men också en förkunskap. Det är inte bara om man känner att det skulle vara kul att odla litegrann, utan vi vill gärna se att man odlar en lite större yta, säger Jessica Lindberg.

Hotellet kommer snart att stängas då kylan blir mer påtaglig. Nästa år kommer det bli ännu fler odlingsbäddar och de hoppas på ännu fler odlare.

– Här har du ytan, du har olika certifikat om det skulle behövas och du har framförallt kunskap på plats så man kan fråga sig fram. Genom att vi odlar så mycket på så lite plats har vi inget rum för maskiner. Man får göra allt för hand istället, det är lite som förr i tiden, säger Jessica Lindberg.

undefined
"Jag ser att det är mycket som kommer att hända här de kommande åren", säger Jessica Lindberg, näringslivsutvecklare vid Piteå kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!