Under våren anlades ett så kallat markhotell i Öjebyn Agro Park. Den typen av odling som bedrivs där kallas market gardening och är vanligast förekommande i södra Sverige.
– Det är en ny odlingsform för Norrbotten kan man säga. Den bygger på att man har upphöjda bäddar vilket innebär att man får en väldigt hög avkastning på liten yta. Konceptet market gardening går ut på att man ska ha korta försäljningsled, helst ska maten gå från producenten till köparen på en gång, säger Jessica Lindberg, näringslivsutvecklare, Piteå kommun.
För att korta försäljningsleden har en obemannad gårdsbutik öppnat i Agro Park, där de som odlar kan sälja sina produkter.
– Just nu så har vi två som odlar, en som odlar grönsaker och en som odlar snittblommor. De säljer sitt i gårdsbutiken, men de har även egna företag som de säljer igenom, säger Jessica Lindberg.
Mitt i odlingen står en skylt med texten skolträdgården. Jessica Lindberg berättar att det är en annan del av projektet som går ut på att lära skolelever hur man odlar och väcka deras intresse för odling.
– Det är inte så självklart för alla var mat kommer ifrån, så här får man en chans att själv se det och vara en del av processen, säger hon.
Markhotellet, som är ett par odlingsbäddar, är en del av projektet Artic Greens som kommunen jobbar med tillsammans med Hushållningssällskapet i syfte att utveckla norra Sveriges trädgårdsnäring. Projektet ska hålla på till 2025 och ämnar även öka intresset för att odla och köpa närproducerad mat.
– Jag skulle säga att markhotellet riktar sig till odlare som har ett stort intresse, men också en förkunskap. Det är inte bara om man känner att det skulle vara kul att odla litegrann, utan vi vill gärna se att man odlar en lite större yta, säger Jessica Lindberg.
Hotellet kommer snart att stängas då kylan blir mer påtaglig. Nästa år kommer det bli ännu fler odlingsbäddar och de hoppas på ännu fler odlare.
– Här har du ytan, du har olika certifikat om det skulle behövas och du har framförallt kunskap på plats så man kan fråga sig fram. Genom att vi odlar så mycket på så lite plats har vi inget rum för maskiner. Man får göra allt för hand istället, det är lite som förr i tiden, säger Jessica Lindberg.