Markfrågan stor del i utbildningen

På Roberts trafikskola trycker man hårt på var man får köra i skoterutbildningen. Stefan Vikström understryker dock att många förare inte har någon utbildning.

Stefan Vikström känner till problemen och säger att man lägger stort fokus vid dem under utbildningen. (Arkivbild)

Stefan Vikström känner till problemen och säger att man lägger stort fokus vid dem under utbildningen. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2019-02-03 13:26

Problemen med förstörd ungskog och åkermark är välkänt och på Roberts trafikskola är det en stor del av utbildningen när man ska ta förarbevis för snöskoter.

– Det är egentligen det vi trycker absolut mest på. Att man kör på rätt ställen och inte stör och förstör. Vi känner till problemen och jobbar mycket med attitydförändringar. Jag ser mycket kalhyggen som är helt uppkörda när man själv kommer och kör, även åkermark. Det behövs bara att en åker ut så tror andra att det är fritt fram, säger Stefan Vikström, delägare på Roberts trafikskola.

Man tittar på kartor, bilder och en film som heter "Dolt under snön".

– Där pratar markägare och jordbrukare om det. Vi har även grupparbeten där de får planera en väg. Vi jobbar också ihop med snöskoterklubben så de får en karta där de ser var skoterförbuden är, säger Stefan Vikström.

Han upplever att ungdomarna tar åt sig och ser väldigt lite orosmoment bland de som går utbildningen. Men de som tagit B-körkort före år 2000 behöver inte gå utbildningen.

– De flesta gillar friåkning, och den har kommit starkt på senare år och problemen har blivit större. Det är jättemånga som är ute och kör friåkning som aldrig har gått någon skoterutbildning. De kommer vi inte åt.

Stefan Vikström menar att många av dem som inte behöver gå utbildningen skulle behöva lära sig var man får köra.

– Absolut. Nu får vi se, det verkar ju vara försent. Mycket tyder ju på att det kommer bli åtstramningar i regelverket. Att det kanske blir ett förbud mot friåkningen. Det är jättetråkigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!