Marken skalv i Piteå så att husen skakade
Fram till den 10 september 1958 var Piteå en tämligen stillsam och på intet sätt märkvärdig stad. Plötsligt blev Piteå uppmärksammat som förstanyhet i tidningar, radio och tv. Då Piteborna rusade upp mitt i natten sedan en serie explosioner skakat staden.
M/s Immanuel kunde föras i säkerhet men blev ordentligt svett av elden.
Foto:
Det var den natten då Sveamagasinet vid södra hamnen totalförstördes. I magasinet förvarade AGA ett stort antal gastuber som flög i luften. Även en mängd trä som låg vid kajen, vilket skulle lastas på ett inneliggande tyskt fartyg, liksom 40 meter av den gamla träkajen gick till spillo.
"Detonationerna ackompanjerades av ett jättefyrverkeri som avtecknade sig mot den mörka natthimlen som spårljus från luftvärnsartilleri. Marken skalv så att husen skakade" berättades det i PT.
Skenet syntes milsvida omkring och smällarna hördes 2-3 mil bort.
Tur i oturen var att ett 150-tal gastuber som var på väg till magasinet inte hade hunnit placeras i byggnaden.
Befolkningen evakuerades
De närmast boende vaknade av smällarna och fick plötsligt uppleva hur fönsterrutor krossades och lägenheterna översållades med glasskärvor. Explosionerna i hamnen vållade nämligen starka tryckvågor. Glassplitter, och delar av gastuber, yrde ända ned till Prästgårdsgatan. De närboende kastade sig instinktivt mot golvet i tron att kriget brutit ut. Familjer med barn sökte sig snabbt ned i källarutrymmena.
En gastub hittades 300 meter från brandcentrat, vid Anderssons skrotaffär. Den hamnade i skrotlagret och var då, efter explosionen, inget annat än skrot. Tuben kunde ha vållat omfattande skador om den tagit riktningen mot de centralare delarna av Piteå.
Kaptenen ombord på den i Piteå inre hamn liggande m/f Immanuel, som varit med om bombningarna av Hamburg under andra världskriget, trodde att Piteå utsatts för en krigsattack. Detta när flygande projektiler kom genom luften. Båten låg förtöjd i omedelbar anslutning till brandplatsen, där den skulle lasta trä.
I första omgången, sedan brandkåren ryckt ut, evakuerades folk från angränsande byggnader till Stadshotellet.
Tack vare en besättningsman på inneliggande bogserbåten Viking, som låg intill Sveamagasinet, där branden utbröt och i vilket AGA:s gasdepå var inrymd, kunde motorfartyget Immanuels besättning varskos.
Kapade trossarna
Viking kom in till kaj i Piteå vid 23.30-tiden och besättningen gick sedan och lade sig. En av besättningsmännen vaknade under natten och såg då eldsken genom ventilen. Han rusade upp och konstaterade att det brann i magasinet, endast några meter från fartyget. Han purrade alla man.
Vikings besättning väckte omgivningen genom att ge sirensignaler. Brådskan var stor att rädda bogserbåten från skador. Faran var nämligen överhängande, och hettan så stark, att besättningen inte hann lösgöra fartyget utan helt enkelt kapade trossarna. Även bogserbåten Ingrid som låg vid kajen kastade loss och gick till assistans. Delar av fartyget Immanuel eldhärjades under besättningens arbete att få ut fartyget från kaj och därmed sätta sig i säkerhet. I samma ögonblick som första explosionen kom från gastuberna hade kaptenen fått igång fartygets motor. Akterförtöjningen gick inte att lossa varför fartyget drog full fart och sprängde vajrarna för att komma loss.
Vad som orsakade branden i Sveamagasinet under denna för Piteå så dramatiska natt för 50 år sedan blev aldrig uppklarat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!