Sveriges vindkraftskooperativ, SVEF, Evig el, köpte i slutet av november 2023 Markbygdens äldsta vindkraftspark Dragaliden av dåvarande ägaren Enercon.
– Med det ökade elbehovet i norra Sverige, som inte minst omställningen inom stålindustrin för med sig, ser vi hur förvärvet av Dragaliden är intressant för att möjliggöra ytterligare utökad elproduktion framöver, sade Hans Björkström, styrelsemedlem i SVEF, i ett pressmeddelande i december.
Att de tolv vindkraftverken, som uppfördes mellan 2008 och 2010, skulle vara uttjänta, är inget som Hans Björkström håller med om.
– Vi tänker köra på i tio år till, säger han.
Hans Björkström talar om teknisk livslängd och ekonomisk livslängd, där han jämför det förstnämnda med en gammal bil.
– Det går ju att reparera tills det inte går längre. Till slut rasar den ihop, detsamma gäller ju vindkraftverk, till slut rasar ju tornet.
Just nu pågår arbetet med att byta ut avisningssystemet på tre av verken, något som är av stor vikt inför kommande vinter.
– Vi använder en ny teknik som en uppfinnare från Skellefteå tagit fram. Blir resultatet lyckat, vilket vi tror, kommer vi att byta ut på resterande verk också. Fungerar inte avisningen riskerar verken att bli stillastående och det vill vi inte, säger Björkström.
Vindkraftskooperativet är nöjda med den mängd el som de tolv snurrorna på Dragaliden producerat under den gångna vintern. Sommaren är de betydligt mindre nöjd med.
– Sommaren har varit förödande och då talar jag om elpriserna. Det har ju varit minuspris där man fått betala för att leverera, säger Hans Björkström.
Vad man kommer att göra med snurrorna på Dragaliden efter de tio år man planerar köra, är inte bestämt.
– Om vi säljer dem blir det såklart upp till köparen att göra vad den vill.
Hur tänker ni kring återvinning?
– Betongtornen går att återvinna, detsamma gäller allt stål, koppar och järn. Vingarna är svårare men det kan gå att använda i betongtillverkning.
Hur ser du på kostnaderna vid en nedmontering?
– Det är redan finansierat, det finns alltså med i kostnadsbilden att montera ner och återställa marken.
Vad gör man med fundamenten?
– Ett sätt är att knacka sönder dem och ta hand om armeringen för återvinning. Ett annat sätt är att spränga sönder dem i mindre bitar men låta dessa vara kvar och att man återfyller området så att rötter från träd och växter kan leta sig ner i marken mellan bitarna.
Hur livslängden ser ut för ett vindkraftverk har ändrats med åren. Det har tidigare talats om 15 till 20 år men nu har den siffran höjts till närmare 35 år. Vilka verk i Markbygden som blir först med att plockas ner återstår att se.
Blåliden är en av de äldre parkerna, här finns sex turbiner, ett par av dem sattes upp 2010. Skogsberget är en annan park i Markbygden med sina 36 turbiner. Den har varit i full drift sedan 2015. Önusberget med sina 137 turbiner är nyare, detsamma gäller del av Ersträsk med sina 68 turbiner.
Fotnot: "Ekonomisk livslängd är ett begrepp som ofta används inom investeringskalkylering och är alltså den tid som en investering förväntas vara företagsekonomiskt lönsam." (Källa: Fortnox)