Oron att vindkraftbolagen skövlar stora naturresurser för ekonomisk vinning och kortsiktiga arbetstillfällen för att sedan lämna de uttjänta verken i skogarna runt Piteå är inte befogad. Det hävdar Stefan Lundmark, som är regeringens vindkraftsamordnare i Norrbotten och Västerbotten samt näringslivsutvecklare vid Piteå kommun.
– Det är många miljarder nedlagt i Markbygden som inte bara är torn. Avverkning, vägar och elledningar som går mellan verken. Det vore oerhört ologiskt att det skulle bli en plats där man inte vill ha vindkraft, säger han.
Det finns villkor i tillstånden som säkrar den ekonomiska delen av en efterbehandling.
– Pengarna ska inte vara kopplade till ett bolag eftersom ett bolag kan gå i konkurs eller säljas. Så det finns en plan för hur man tar hand om det, säger Stefan Lundmark.
– Sedan är det också så att det finns ett värde i stålet som finns kvar. Det är inte bara en kostnad att skrota vindkraftverk. Värdet i verken gör att det inte är någon jättefråga. Bolagen kommer att vilja ta ned dem eftersom det är pengar i att få upp nya och det är pengar i de gamla också.
Tornen har ett högre värde medan vingarna är knepigare, enligt Stefan Lundmark.
– Det pågår forskning kring hur man kan ta hand om dem. Kanske kan man krossa glasfiber från vingarna och använda det till något annat i framtiden, som fyllnadsmaterial eller någonting, säger han.
I Sverige kan det ta cirka åtta år att söka tillstånd, bygga vindkraftverk och tjäna de första kronorna. Den infrastruktur som redan finns i Markbygden kombinerat med de unika vindförhållandena gör att Stefan Lundmark tror att vindkraften kommer att förnyas och förbättras när parkerna är uttjänta om 25–30 år. Dessutom har priset för att producera vindkraft i dag jämfört med 2010 nästan halverats.
– Då var det 70–75 öre och nu är det 35–40 öre. Fortsätter den utvecklingen kommer det vara ännu mer lönsamt om 20 år. Har du bra vindlägen vill du få bort det gamla och få dit det nya. Du kanske tjänar ännu mer pengar i framtiden eftersom mycket infrastruktur finns på plats. Det är många miljarder när det gäller Markbygden. Så det är inte så att det kommer att stå uttjänta verk i skogarna där uppe om 20 år, säger Stefan Lundmark.