Markägarna rasar mot förlängt avverkningsförbud

Striden om de planerade avverkningarna på Degerberget fortsätter. Länsstyrelsens treåriga förbud mot skogsbruk i området gick ut i juni, men myndigheten förlängde tiden med ett år redan i maj. Markägarna rasar och överklagar det förlängda avverkningsförbudet till regeringen.

Det treåriga avverkningsstoppet på Degerberget gick ut i början av juni. Men redan i slutet av maj beslutade länsstyrelsen att förlänga förbudet ännu ett år till markägarnas förtret.

Det treåriga avverkningsstoppet på Degerberget gick ut i början av juni. Men redan i slutet av maj beslutade länsstyrelsen att förlänga förbudet ännu ett år till markägarnas förtret.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2023-07-13 19:00

Naturreservat eller skogsbruk – det är frågan som parterna strider om. 

På den ena sidan står länsstyrelsen med stöd av bland andra Naturskyddsföreningen och Norrbottens flora. På den andra sidan står två markägare som direkt har påverkats av avverkningsförbudet och de har stöd av fler markägare i området.

Allt började för fyra år sedan när länsstyrelsen gjorde en naturinventering av Degerberget. Myndigheten bedömde att det är ett bevarandevärt område – dels på grund av växterna som finns och dels för att Degerberget är ett populärt mål för friluftsliv.

Under våren 2020 anmälde markägare i området att de hade planer på att avverka skog på Degerberget-Hötjärnshällan. Länsstyrelsen kom överens med två av dem om en intrångsersättning för att bevara skogen.

undefined
Friluftslivet är en viktig del när länsstyrelsen beslutar att inrätta ett naturreservat.

Två andra markägare stod fast vid sina planer och i juni 2020 fattade länsstyrelsen beslut om ett interimistiskt förbud mot avverkning på skogsfastigheterna vid Degerbeget. 

Markägarna överklagade avverkningsförbudet till regeringen, men dåvarande miljöminister Annika Strandhäll (S) gick på länsstyrelsens linje och beslutade att inte riva upp förbudet.

Tre år har gått och i början av juni gick länsstyrelsens avverkningsförbud ut. Myndigheten tog omgående beslut om ett förlängt avverkningsförbud på ett år vilket länsstyrelsen kan göra om det finns "synnerliga skäl".

"I dagsläget saknas fortfarande överenskommelser med ägarna till två av de berörda fastigheterna", skriver länsstyrelsen i sin motivering. Länsstyrelsens ambition är att under hösten 2023 skicka ett förslag till naturreservatsbeslut på remiss. Enligt myndigheten skulle formellt beslut om naturreservat Degerberget-Hötjärnshällan i så fall kunna tas senare under 2023.

undefined
Ulf Sandström är kritisk till länsstyrelsens agerande. "I stället för att träffa markägarna och förhandla med dem så har de bara förlängt avverkningsförbudet", säger han. (Arkivbild)

Markägarna rasar mot det förlängda avverkningsbeslutet och har än en gång överklagat till regeringen. Ulf Sandström, med mångårig erfarenhet av skogsbruk, företräder markägarna och han är upprörd. 

– Länsstyrelsen har haft den fantastiska förmågan att förlänga avverkningsstoppet ett år till. Det man har skrivit nu är i princip att de kommer att köra över markägarna oavsett vad de tycker och tänker. Men vi kommer inte att ge oss i första taget, säger Sandström. 

Han anser att länsstyrelsen far med osanning när de hävdar att man förhandlat med markägarna.  

– I stället för att träffa markägarna och förhandla med dem så har de bara förlängt avverkningsförbudet. De skriver att de fört förhandlingar med markägarna, men det är bara skitsnack. De har inte fört förhandlingar med oss, säger Sandström.

Beslut om att förlänga förbudet har fattats av landshövdingen Lotta Finstorp med naturvårdshandläggaren Sofia Åström som föredragande. 

undefined
Landshövdingen Lotta Finstorp tog det formella beslutet om förlängt avverkningsstopp på Degerberget. (Arkivbild)

Ulf Sandström är kritisk.

– Jag representerar åtta markägare i dag som säger nej, men det är bara två som har begärt att få göra avverkningar och är berörda. I ett brev till de två markägare har handläggaren förtydligat att man ska kräva att få göra ett naturreservat på Degerberget. Det skulle i så fall innebära att de kommer att köra över alla markägare som är emot det, säger han.

Sandström håller med om att det finns skyddsvärda saker på Degerberget.

– Men inte hela jävla berget på 140 hektar. Man blandar in privata intressen i sitt yrkesutövande och den typen av tjänstemän ska man byta ut tycker jag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!