Det började med en sjukskrivning för utmattningssyndrom. Nu är Marie Tuvesson på väg tillbaka, och som en del av sin rehab skapar hon en plattform för unga att jobba med dans som medel för att styrka självförtroende och självkänsla och självuppfattning
– Folk ska ha roligt och träffa nya människor, men det är egentligen mestadels för min egen skull, för att jag ska komma tillbaka in i arbetslivet, säger hon.
– Jag har jobbat som dansare i 11 år och jag märker att unga mår sämre och sämre. Det behövs ett kreativt uttryck för att hjälpa till att ta itu med det som är jobbigt.
I gruppen kommer människor från olika bakgrund att samlas. Det kommer handla om teamwork, men också en story bakom den dans som dansas.
– För mig är dansandet ett berättande, det finns en djupare mening bakom. När jag började dansa behövde jag ett uttryck, och jag mådde bättre i hjärnan och kroppen av det.
Kultur till för alla
Till klassen kan man komma om man aldrig dansat förut så väl som om man hållit på i flera år innan. Åldersgränsen är 13 år och det är helt gratis.
– Jag tycker konst och kultur ska vara till för alla. Fotboll kan vara ganska billigt med låg avgift, men musik och dans kan kosta ganska mycket. Min mamma hade inte råd att låta mig dansa när jag var liten. Men jag tycker alla ska få chansen till kultur oavsett plånbok, säger Marie, som tycker det kreativa borde vara ett större inslag i skolan.
– Skolan blir mer och mer teoretisk. Ungdomar får inte sitt fria val – man väljer ju i sitt individuella val på gymnasiet men man känner sig tvungen att gå en meriterande kurs istället för en estetisk. Jag har jobbat som danslärare i fyra år på gymnasienivå men kände att jag inte kunde stå bakom den typen av press.
Dansklassen kommer att fortsätta under hela höstterminen, men Marie ser det som ett prov och om allt fungerar bra kommer den kanske att fortsätta även till våren.