Maria från Piteå är doktor i "Fråga doktorn"

En sjukligt nyfiken utflyttad Piteåbo är doktor i folkkära tv-programmet "Fråga doktorn". Maria Furberg från Strömnäs vill att folk ska känna och tycka om sina kroppar. "Sjukvård är inget drama, det är du och din kropp", säger hon.

Maria Furberg från Strömnäs beskriver sig som en person som kan lite om allt. Under våren har hon varit återkommande som vikarie i "Fråga doktorn" (SVT). "Jag är sjukligt nyfiken och intresserad av människor", säger hon.

Maria Furberg från Strömnäs beskriver sig som en person som kan lite om allt. Under våren har hon varit återkommande som vikarie i "Fråga doktorn" (SVT). "Jag är sjukligt nyfiken och intresserad av människor", säger hon.

Foto: Örjan Furberg

Piteå2021-05-15 07:00

Maria Furberg växte upp på Strömnäs. Om än hon minns tonåren som en sökande tid där det inte var lätt att hitta sin plats har hon en nära relation till Piteå i dag.

– Vi älskar att åka dit. Det är en vänlig och välkomnande stad och folk har ljuvlig dialekt.

undefined
Maria Furberg värnar om vardagsmotionen. "Jag kör med 'våga vägra idrott'. Håller inte på med löpning och gym. Det är kräktråkigt! Men jag rör mig mycket, promenerar mycket, cyklar överallt och gräver i trädgården", säger tv-doktorn som faktiskt använder hjälm på bilden (en uppblåsbar hövding).

Hon beskriver sig som lättlärd och sjukligt nyfiken, men det blev en krokig väg fram till yrket. Maria Furberg gick bildlinje och påbörjade floristubildning innan hon via komvux tog sig in på läkarlinjen.

En motor i yrkesvalet har varit hennes egen sjukdom.

– Jag har diabetes och en massa sjukdomar som kommer med det. Jag har bitvis varit missnöjd med individer jag mött.

Hon nämner hierarkiska män som tycker att patienter ska sköta sin sjukdom för att doktorn säger det. Hon har känt sig driven att bli en bättre doktor än dem.

– Mitt jobb är att hjälpa patienterna att leva ett liv.

undefined
En och annan stannar och säger "Är det inte doktorn från 'Fråga doktorn''" när de möter Maria Furberg. "Jag har även fått vänförfrågningar från folk jag inte känner", berättar hon.

Centralt för Maria Furberg är att försöka möta varje person.

– Jag vill göra bra saker. De får gärna vara rätt, men framför allt bra. ”Rätt” kanske inte alltid är rätt för individen. En person med diabetes kanske inte mår bäst av att ha ett jättebra blodsocker hela tiden. Det kan vara annat som är viktigt för att må bra. Vi är inte våra sjukdomar.

Hon jobbade som distriktsläkare i tio år, bland annat i Åre där hon var en riktig glesbygdsdoktor. I samband med sonens födelse förlorade hon synen på ena ögat, kopplat till diabetes. 

– Det är opraktiskt att bo på landsbygden och vara beroende av bil när man inte får köra.

Sedan 2009 har hon arbetat med infektionsmedicin i Umeå, delvis med forskning. 

En kompis sa att hon bara måste söka platsen när SVT sökte ny doktor till långköraren ”Fråga doktorn”. Maria Furberg anlände till SVT med väldigt lågt blodsocker.

– Jag raglade in och pratade som en berusad, minns hon.

Det hon trodde var en anställningsintervju visade sig vara en provinspelning. Instuderingsfrågorna hade hon inte ens sett. Hon tog det på volley. SVT valde Karin Granberg i stället, men Maria Furberg har varit en återkommande vikarie. Ett tiotal program har det blivit.

– Att synas är inget självändamål. Däremot gillar jag den folkbildande ansatsen i programmet.

undefined
Maria Furberg från Strömnäs beskriver sig som en person som kan lite om allt. Under våren har hon varit återkommande som vikarie i "Fråga doktorn" (SVT). "Jag är sjukligt nyfiken och intresserad av människor", säger hon.

Hon vill förmedla självförtroende till folk, så att de vågar ta tag i sin hälsa, men också ställa krav på vården.

– Jag vill att folk ska känna sina kroppar, tycka om dem och vara rädda om dem. Att de ska borsta sina tänder och röra på sig. Man ska inte förneka sig allt, men inte unna sig allt hela tiden heller. Det är intressant att vår senaste farsot framför allt drabbar jättetjocka män med vällevnadssjukdomar, säger Maria Furberg som är väl insatt på covid-området.

En del frågor undviker hon att besvara.

– Ofta är det från personer där det uppenbarligen finns mångårigt lidande, där jag redan genom att läsa frågan inser att det finns stor själslig nöd. Du kan inte ge en person ett råd om tabletter eller en kräm mot något som är ett livslångt själsligt lidande.

undefined
Infektionsläkaren Maria Furberg från Piteå är vikarierande doktor i SVT:s "Fråga doktorn".

Något stort genomslag av tv-programmet märker Maria Furberg inte i sin vardag.

– En och annan stannar och undrar ”är det inte doktorn från 'Fråga doktorn'”. Jag har även fått vänförfrågningar från folk jag inte känner. Att bli igenkänd är mer en olycklig följd av att vara på tv, skrattar hon.

Maria Furberg

Ålder: Fyller 51 i veckan.

Från: Piteå, uppvuxen på Strömnäs.

Bor: I Umeå.

Yrke: Infektionsläkare. Har jobbat åt Region Västerbotten i 23 år.

Familj: Man, 13-årig dotter och 14-årig son.

Fritidsintressen: Har ridit sedan hon var barn och på senare tid gett sig på hästdressyr. Åker gärna skidor eller promenerar. Är dessutom en riktig bokslukare. Har läst 36 böcker sedan nyår. Favoriten är Umeåförfattaren Anita Salomonsson.

Aktuell: Som flitigt återkommande vikarie som doktorn i ”Fråga doktorn” på SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!