Mari-mördaren en riskfaktor

Han är en dömd mördare som vill bli fri. Men han betraktas som en riskfaktor för fortsatt brottslighet.

ANSÖKAN. I mars i år skickade mannen in i en ansökan om ett tidsbestämt straff. I början på nästa år väntas beslutet.

ANSÖKAN. I mars i år skickade mannen in i en ansökan om ett tidsbestämt straff. I början på nästa år väntas beslutet.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2017-11-17 20:16

Den 53-årige mannen från Piteå har suttit frihetsberövad sedan oktober 2004, dömd till livstids fängelse för mordet på trebarnsmamman Mari Larsson.

PT har tidigare berättat om mannens ansökan om att få livstidsstraffet omvandlat till ett tidsbestämt straff, vilket indirekt skulle innebära frigivning.

I en så kallad riskbedöming, utförd av Rättsmedicinalverket, höjs dock varningsflagg för mannens psykiska status.

Under rubriken "Riskfaktorer för återfall i brottslighet" skriver utredarna:

"Dessvärre uppvisar NN ett mönster av instabila och konfliktfyllda mellanmänskliga relationer. Det finns även tecken på känslomässig instabilitet samt svårigheter att hantera aggressiva impulser."

"Under stress kan detta innebära en förhöjd risk för våld."

Den längsta tidsbegränsade påföljden som i dag kan utdömas i Sverige är 18 års fängelse. 53-åringen från Piteå har hållits frihetsberövad i över 13 år.

Med regeln om villkorlig frigivning efter två tredjedelar avtjänat straff skulle mannen försättas på fri fot om Örebro tingsrätt, som äger ärendet, accepterar ansökan.

I mars i år inkom ansökan till tingsrätten på ett handskrivet A4.

Något besked om utfallet kommer knappast under 2017, enligt handläggare vid tingsrätten i Örebro, utan snarare under första kvartalet 2018.

Rättsmedicinalverkets omfattande utredning av mannens psykiska status talar inte till den sökandes fördel. Han betraktas fortfarande som en riskfaktor för fortsatt brottslighet.

"NN förefaller ha en nedsatt förmåga att ta motgångar och besvikelser utan att reagera kraftigt och ge uttryck för frustration", står det skrivet.

"Det finns även hos NN vissa paranoida drag och lättkränkthet som utgör en risk för våld. Detta gäller framför allt i nära relationer och i synnerhet i separationsfas."

"Det finns klara indikationer på att hans aggressivitet och brist på impulskontroll kraftigt förstärks under alkoholberusning."

"Sammantaget har det framkommit ett flertal riskfaktorer för återfall i brottslighet, speciellt utifrån NN:s personlighetsmässiga svårigheter i kombination med alkoholmissbruk."

”Mot bakgrund av den kliniska bedömningen och med stöd av strukturerade riskbedömningsinstrument bedöms risken för återfall i allvarlig brottslighet som medelhög, utifrån graderingen låg/medelhög/hög."

53-åringen är officiellt placerad vid anstalten Västervik Norra, men har allt sedan 2011 vårdats vid den rättspsykiatriska kliniken i Öjebyn.

"Det finns inte i aktuellt läge någon konkret utslussningsplanering. Det innebär att han inte ännu har prövats i situationer som påminner om ett liv i frihet med de påfrestningar som där kan ingå", skriver Rättsmedicinalverket.

Rättsmedicinalverket

Rättsmedicinalverket utreder och bedömer risken för återfall i brottslighet, i dylika ärenden.

En riskutredning tar vanligtvis sex veckor och utförs av ett team med rättspsykiater, socialutredare och psykolog.

Teamet granskar kriminalvårdens behandlingsjournaler, tidigare domar, personutredningar, rättspsykiatriska undersökningar och tidigare riskbedömningar.

Ingående samtal förs med den dömde.

Referenser hämtas även från kontaktpersoner, anhöriga och andra personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om