Mårdhundarna i länet kommer från Finland. Så det är inte märkligt att flest hundar finns i Tornedalen.
I Finland hade man 2012 hela 180 000 mårdhundar i hela landet. För att förhindra att de tar sig till Sverige är gränszonerna under uppsikt och där har man lyckats stoppa hundarna från att ta sig vidare.
Smittspridning
Den lilla mårdhunden är trots sitt mjuka och lite söta utseende en marodör som förökar sig i kanintempo. Den kan bidra till spridning av rabies men främst är det dvärgbandmasken som fruktas.
– Mårdhunden är inte någon värre smittspridare än till exempel räven, problemet är att mårdhundarna kan bli så många och då ökar risken för smitta för dvärgbandmasken, säger Fredrik Dahl, projektledare i mårdhundsprojektet hos SLU och Jägarförbundet.
Skulle inte krafttag tagits mot mårdhunden under de senaste åren skulle mer än 10 000 mårdhundar ha funnits i länet.
Minskning
Senaste året har man för första gången kunnat se en liten minskning av antalet hundar.
– Det är positivt att arbetet mot mårdhundarna gett resultat.
Främst är det allmänhetens tips som gjort arbetet lyckosamt.
– Vi fick in ungefär 800 tips förra året varav de flesta var falska. Men trots det behöver vi allmänhetens hjälp för det kan hjälpa oss finna nya mårdhundsförekomster. Vi följer upp alla tips vi får in.
Kameror
Ett 20-tal hundar har steriliserats och utrustats med sändare. Ett par hundra rörelsestyrda kameror i skogarna registrerar rörelserna av hundarna. Blir ett djur stilla i en vecka tyder det på att de hittat en partner för att para sig. Då söker man upp djuret och avlivar partnern.
– Vi kan vara på platsen inom en timme. Duktiga specialtränade hundar är viktigt i jakten, säger Fredrik Dahl.
En jägare har rätt att skjuta en hund då mårdhunden räknas som fredlös. 28 hundar avlivades förra året av jägare på privat mark. Åtta föll offer för trafiken.
– Vi vill gärna att man rapporterar om man skjutit ett djur eller om man kört på ett.
Än så länge är djuret begränsat till norra Sverige.