Mårdhundarna ökar igen

Antalet mårdhundar ökar igen efter den varma sommaren. De kommer nu över till norra Sverige via Finland.

"Nu får vi slåss mot dem som kommer in" säger Per-Arne Åhlén, projektledare för Mårdhundsprojektet om de mårdhundar som vandrar över till Sverige från Finland. (Arkivbild)

"Nu får vi slåss mot dem som kommer in" säger Per-Arne Åhlén, projektledare för Mårdhundsprojektet om de mårdhundar som vandrar över till Sverige från Finland. (Arkivbild)

Foto: Privat

PITEÅ2019-01-09 05:00

Bara för ett halvår sedan var antalet vilda mårdhundar i landet nere på mindre än en handfull, men efter den varma sommaren är stammen på väg upp igen.

– Vi har fått signaler från Finland efter den varma sommaren att det varit rekordföryngringar där med stora kullar. Det har vi sett från augusti och framåt att det sipprat in ett antal mårdhundar från Finland, säger Per-Arne Åhlén, projektledare för mårdhundsprojektet till Sveriges Radio Norrbotten.

Mårdhunden är en främmande art som kan orsaka stor skada på exempelvis det inhemska fågellivet om den etablerar sig i Sverige. Dessutom kan den sprida allmänfarliga sjukdomar som rabies och dvärgbandmask (läs mer i faktarutan).

Sedan tio år tillbaka bedriver Jägareförbundet ett projekt som syftar till att utrota mårdhunden i Sverige. När projektet startade togs det årligen runt 100 mårdhundar per år. Nu är det tiotalet per år som fångas in.

– För tio år sen slogs vi mot reproduktion på egen mark, nu får vi slåss mot dom som kommer in, säger Per-Arne Åhlén.

0911–645 25

Mårdhunden

Arten mårdhund utgör ett eget släkte av familjen hunddjur, och kommer ursprungligen från de östra delarna av Asien.

Introducerades som pälsvilt till västra delarna av före detta Sovjetunionen mellan åren 1929–1955. Sedan dess har den koloniserat 1,4 miljoner kvadratkilometer i Centraleuropa och håller nu på att invadera Sverige och Norge via norra Finland.

Är en så kallad invasiv art, en art som sprider sig från sitt ursprungliga område till nya områden där den inte har några naturliga fiender.

Källa: Jägareförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om