Jörgen Bendz, Sundsvall, ansvarig för virkesförsörjningen till SCA:s industrier, bekräftar att det just nu pågår en större översyn av samtliga mätplatser i landet där SCA är aktiva. Däremot finns det i dagsläget inga beslut tagna om när en förändring kan komma att ske.
– Vi har en väldigt bra utveckling i förbättrade metoder inom virkesmätning i hela landet som kräver mindre manuell hantering. Det är helt enkelt tekniken som flyttar fram sina positioner och tar bort manuella inslag, säger Jörgen Bendz.
Handlar det om att jobbtillfällen kan försvinna?
– Ja, så kan man ju se det att det handlar om jobbtillfällen. Men det handlar även om att hålla industrierna som vi har i Piteåregionen konkurrenskraftiga genom att hålla deras kostnader nere så att de kan finnas kvar, säger Jörgen Bendz.
Men han vill inte uttala sig om hur det kommer att slå mot de arbetstillfällen som finns.
Virkesmätningen är ett instrument för att hålla en fungerande virkesmarknad. Syftet är att säljare och köpare av skog ska kunna komma överens om villkoren och känna trygghet i affären.
Traditionellt har mätningen gjorts manuellt med en fysisk person som kontrollerar kvaliteten och mäter volymen på virket som levereras in till industrierna.
– Vi vill hålla nere kostnadsbilden för att säkerställa att skogsägare och skogsindustrin i Sverige ska tjäna så mycket pengar som möjligt och därmed kan behålla sin globala konkurrenskraft.
– Ett sätt att göra det på är att öka automatiseringen i processen, säger Jörgen Bendz.
Hur det kommer att slå mot de arbetstillfällen som finns i Piteå vill inte Jörgen Bendz uttala sig om ännu.
Mats Dahlbäck, distriktschef på VMF Nord i Piteå, bekräftar att det satsas ganska stort inom industrin på automatiserad bildmätning i dag. SCA Obbola i Umeå har satt in ett system i vinter och är först ut bland bruken att prova det på försök.
– Den enda mätstation där man har uttalat någon form av tidplan är mätstationen i Svedjan. Utvecklingen inom det här går jättefort och jag kan inte säga vart det kommer att sluta, säger Mats Dahlbäck.
Av pappersbruken som finns i länet tittar också Smurfit Kappa och pappersbruket i Karlsborg på liknande lösningar.
Om stationerna blir helt obemannade och maskinerna krånglar vad kommer att hända då?
– Ja så kan det ju vara att det krånglar men det finns inget backupsystem för det om stationen skulle bli obemannad i framtiden, säger Mats Dahlbäck.
0911-645 38