Tony Nilsson äter själv surströmming minst tio till elva gånger om året och hade samtal ihop ett glatt gäng kollegor och vänner som nästan avnjuter rätten lika ofta.
Det rådde en koncentrerad stämning vid bordet och deltagarna var noga med att inte visa varandra sina anteckningar. För Mikael Jaldeby, Piteå, var det andra gången som han deltog i PT:s test. Senast var när Pite Revyn bedömde de sura fiskarna.
- Men det måste vara minst tio år sedan och fiskarna var inte alls så här många, kanske bara kring sex olika sorter. Det är mycket fler filéer i dag.
Som representant för surströmmingsakademin håller Tony Nilsson med:
- Ja, det kan nog locka fler att våga testa på surströmming. Man slipper rensa och för barn är det enklare att äta.
Magnus Löf skakar dock på huvudet:
- Nej filéer är inte alls samma sak, det är liksom för enkelt. Man vill ju hålla på och pyssla litegrann med fiskarna också!
Och så är diskussionerna i gång, lika många uppfattningar som det finns om filéer, finns det också om vilket sätt som är det bästa att testäta fisken på.
Katarina Töyrö, Gammelstad, lägger upp elva små klickar av strömming runt hela tallriken och placerar en potatis i mitten, även Kathrin Wikström, Bergsviken, följer hennes exempel medan männen äter mer rejäla portioner. I sakta mak, eller i ett snabbare tempo (fast då med en del backningar och justeringar).
- Först äter jag bara fisken naturell, sedan tillsammans med potatis, menar Tony Nilsson som är en av dem som tar god tid på sig.
Efter mycket ätande, funderande, antecknande, justerande och ännu mer ätande lämnas alla lappar in till undertecknad. Snabbt går det att utläsa att Mannerströms fått mest poäng. Den lite mer exklusiv inläggningen är signerad just göteborgskocken Leif Mannerström, produceras av Hannells salteri och innehåller bara romstinna honor.