När Lydia Lindgren tog klivet ut i artistlivet med sin sång väckte den inte bara resonans i de själsliga djupen utan även i kärleksförhållanden.
- Många goda män fick för sig att jag skulle bli deras hustru och när så inte blev fallet tog de sina egna liv. En kom för att ta mitt liv först och vad som hindrade honom var Guds beskyddande hand, har Lydia Lindgren noterat.
Charmant make
- Jag hade först varit kär i en spanjor som skulle komma efter mig från Spanien, när jag lämnade Berlin för Amerika. Han var i skolning i Berlin. Men fadern hade förbjudit honom att gifta sig med någon som inte var katolik. Han skulle göra honom arvlös om han gifte sig med en sångerska eller protestant. Så det blev ingenting av den förbindelsen. Jag glömde honom när Raoul Querze kom in i mitt liv. Han är en stor musikmästare och charmant på alla vis fastän ingen såg det. Jag var lycklig i fyra á fem år och mycket kär för mannen är så full av talang att det bleve en hel bok full att bevisa den saken.Lydia Lindgren gifte sig på våren 1923 med italienfödde tenoren Raoul Querze, från
Milano. Han var 16 år yngre än henne. De möttes 1919 i New York. Han åkte senare till Sydamerika och återvände 1921, då även hans föräldrar, syster samt hembiträde kom till New York.
Både fadern Angelo, som även han var sångare och Lydia Lindgren finns med i boken The Musical Blue Book of America. Angelo Querze dog 1922.
Spårlöst försvunnen
I en tidningsnotis i Piteå-Tidningen år 1923 berättas att "svensk-amerikanska sångerskan Lydia Lindgren bördig från Piteå, efterlyses nu i amerikanska tidningar av sin make, sångaren Raoul Querze i New York. Enligt mr Querzes uppgift för polisen hade mrs Lindgren-Querze den 15/4 begivit sig till Boston för att ta ut sina medborgarpapper och besöka vänner därstädes. Efter att ha hämtat dessa papper har hon varit spårlöst försvunnen. Vid avresa från Newyork medförde mrs Lindgren Querze juveler för över 14 000 dollars i värde. Huruvida försvinnandet står i samband med att ett brott blivit begånget eller om sångerskan själv velat försvinna är höljt i dunkel".Förhållandet makarna emellan gick som en berg och dalbana. År 1932, någon gång efter jul, begär Raoul Querze skilsmässa och lämnar Lydia för flera månader. Han återkommer 1933 med skilsmässoanspråken.
Någon gång på våren 1934 begär Lydia Lindgren en mexikansk skilsmässa från Raoul Querze, vilken hon senare återkallar med ursäkten att hon inte visste vad hon skrev på. Därefter stämmer hon maken på underhåll.
Av rättshandlingar kan vidare utläsas att i februari 1935 sattes Raoul Querze i fängelse för bristande betalning av underhåll till Lindgren.
Inte trogen
Lydia Lindgren var Raoul Querzes andra hustru. Det skulle bli fler giftermål för honom.Hon har i bland annat sina memoarer skildrat sin man och i kvarlämnade brev senare berättat följande:
- Han är gift med sin femte hustru och vi se varandra. Men trogen är han ej heller denna hustru, men hon bekände till mig att hon gifte sig med honom för att sjunga emedan han är hennes lärare. Han gifte sig med henne för att hon skulle taga hand om honom och hans hus. De upptäcker varandras misstag fast att det vill ej komma ut ur min mun.
Lydia Lindgren konstaterar vidare, den lilla mannen Raoul har stor magnetism. Vad han inte förmår med listighet förmår han med sin charm som är lika listig. Raoul behöver en hustru som är som en mor".
Raoul Querze dog 1977 i en ålder av 77 år.