Manligt mode i tiden

Det är många utställningar om mode som pågar runt om i Sverige för tillfället. Piteå museum följer samma spår och visar fram till november utställningen "Manligt mod(e) i museets samlingar".

Nätbrynja, boxershorts och kortkalsonger från 1967.

Nätbrynja, boxershorts och kortkalsonger från 1967.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2011-06-22 06:00

När det kommer till mode är det vanligare med kvinnokläder och på Piteå museum ville de vara lite mer unika.

- Kvinnokläder har vi visat ganska mycket i olika sammanhang, därför har vi valt att visa det manliga modet och hur de klädde sig förr i tiden, säger Ingrid Metelius, chef på Piteå museum och ansvarig för innehållet i utställningen.

Modebloggare till hjälp
För att visa det manliga modet i Piteå från 1900-talet och 60 år framåt hämtade museet fram kläder från den egna källaren. De senare 50 åren av mode saknades i museets samlingar och istället tog de hjälp av modebloggaren Gustav Marklund från Piteå, som också deltog i programmet Stylisterna som visades i Kanal 5 play i år. Han har letat fram kläder från loppisar och second hand-butiker för att ge en bild av hur en ung man kunde klä sig från 1960-talet och framåt.

Det är Ingrid Metelius egen idé med utställningen och det är ett projekt hon har funderat på länge. Nu när den blev till verklighet har hon haft hjälp av Catharina Westling som har stått för form och layout av utställningen.

- Det var ganska pinsamt, för jag trodde vi skulle vara originella med den här utställningen, men det är kanske 15 andra museum i Sverige som ställer ut om mode just nu, säger Ingrid Metelius.

Nationalromantiken
På väggarna hänger bilder som föreställer män längre tillbaka i tiden, kända som okända. Många av dem är från museets bildarkiv. Gamla varukataloger har också varit till hjälp för att visa hur det manliga modet har sett ut under de drygt hundra senaste åren. En stor del av utställningens kläder är från en donation som museet fick för flera år sedan, från Smällgården i Hortlax.

Norrbottensdräkten var vanlig bland männen när de skulle på fest eller ville klä ut sig runt sekelskiftet, modet gick i nationalromantikens anda. Men under 1900-talets början förändrades modet från färgstarkt till mer enhetligt och med mörka, dova färger.

- Det var ett ganska diskret herrmode med svarta byxor och skjorta, bara lite senare kom kavajen också, säger Ingrid Metelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om