Manliga politiker blir kränkta när deras inlägg räknas

Manliga politiker känner sig kränkta över att kommunfullmäktiges vice ordförande mäter könsfördelningen i talarstolen. "Det är fruktansvärt onödigt och provokativt", säger Håkan Johansson (M).

Håkan Johansson (M) är kritisk till att könsfördelningen mäts. "En sosse är en sosse och en moderat är en moderat. Jag tänker inte ens i termerna att det är en kvinna eller man. Jag blir provocerad att man gör det till en genusfråga."

Håkan Johansson (M) är kritisk till att könsfördelningen mäts. "En sosse är en sosse och en moderat är en moderat. Jag tänker inte ens i termerna att det är en kvinna eller man. Jag blir provocerad att man gör det till en genusfråga."

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-07-08 19:00

Kommunfullmäktige i Piteå består av 26 män och 25 kvinnor. En könsfördelning som inte avspeglar sig när det gäller vilka som tar plats i talarstolen.

Den senaste mandatperioden har Maria Holmquist, förste vice ordförande i kommunfullmäktige, fört statistik över jämställdheten – något som fått manliga politiker att gå i taket. Moderaternas gruppledare Håkan Johansson har kallat mätningen för åsiktsregistrering.

– Jag känner mig både övervakad och kränkt av det här och känner att min demokratiska rätt att fritt prata i parlamentet begränsas. Jag har tagit upp det här i gruppledarträffar tidigare men mötts av tystnad och ett mentalt långfinger, sade Håkan Johansson i senaste kommunfullmäktige.

Han vidhåller sin kritik i dag.

– Jag är folkvald och jag har min rätt att prata hur mycket eller lite jag vill och det har alla de andra 50 ledamöterna också. Jag vill inte känna mig övervakad av Vänsterpartiet, säger Håkan Johansson.

Är det inte bra att lyfta fram obalanser?

– Jag håller med om att det i vissa lägen kan vara viktigt att framhålla de ojämnlikheter som finns i samhället, men alla i fullmäktige har rätt att prata hur mycket eller lite som helst. Att Vänsterpartiet sitter där och räknar känns inte bra. 

Håkan Johansson ser mätningen som en provokation 

– Jag är väldigt upprörd och jag har blivit kontaktad av andra ledamöter som tycker det är ett jäkla skit. 

Har du hört någon kvinna som är kritisk?

– Inte på samma sätt, men däremot har jag hört kvinnor som inte förstår varför man gör det. 

Det handlar inte om att presidiet trampar på en öm tå – att männen tar mer plats i fullmäktige?

– För mig finns inga ömma tår. Alla har möjlighet att tala hur mycket de vill och jag förstår inte Vänsterpartiets syfte. Det tillför absolut ingenting, om något skapar det motsättningar mellan män och kvinnor. De radikala feministströmningarna, som jag anser att det här är en del av, tjänar inte sitt syfte.

Ser du något problem med att kvinnorna inte tar lika stor plats i talarstolen?

– Det är ingen som har hindrat kvinnor från att gå upp i talarstolen. Därför har jag svårt att tycka att det är fel. 

Sverigedemokraternas gruppledare i Piteå har också kritiserat mätningen. Magnus Häggblad vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl att han hörde Håkan Johanssons kritik och fann det uppfriskande att "fler partier vaknar upp gentemot identitetspolitiken".

– Denna typ av identitetspolitik är det första som kommer att skalas av om jag får inflytande. Kommunal rekrytering gör man utifrån kompetens, inte bakgrund eller könstillhörighet, skriver Magnus Häggblad.

Han har även ifrågasatt hur Maria Holmquist kan veta att han är en man.

– Eftersom kön har blivit så flytande i det moderna vänstersamhället så undrade jag om hon antagit mitt kön utan att fråga mig hur jag definierar mig innan hon förde in mig i statistiken? Vid ett annat tillfälle så kände jag mig som en rosa attackhelikopter och bad vänligt Maria att föra in mig i statistiken som en sådan. Tyvärr så blev inte min röst hörsammad vid något av tillfällena.

Håkan Johansson tycker att Magnus Häggblads uttryck om rosa helikopter var väl ironisk, men håller med honom i sak.

– Hur kan Maria Holmquist veta om de olika ledamöterna definierar sig som man eller kvinna? Hon har inte frågat mig eller de jag har talat med.

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och motsvarar riksdagen på det nationella planet. Kommunfullmäktige väljs vart fjärde år på samma valdag som riksdagsvalet.

Kommunfullmäktige i Piteå består av 51 ordinarie ledamöter och 32 ersättare. Församlingen sammanträder åtta gånger per år. Dessa sammanträden, som hålls i Stadshusets sessionssal är offentliga och allmänheten är välkommen att lyssna från åhörarplats. Ordförande samt två vice ordförande utgör kommunfullmäktiges presidium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!